ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Κυριακή 12 Απριλίου 2009

Εικόνες από την 2η πανελλαδική σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ


ΣΑΒΒΑΤΟ 11 Απριλίου 2009
Τα κομματικά πανό είχαν παρκάρει έξω από την αίθουσα, μαζί με τα μηχανάκια... Μόνη παραφωνία σε αυτό το κλίμα ήταν οι σ. από το ΞΕΚΙΝΗΜΑ που μόλις έφτανες στο χώρο σου πέταγαν την εφημερίδα τους στα μούτρα! Τους αναγνωρίζουμε το ελαφρυντικό ότι είναι νέοι στο ΣΥΡΙΖΑ...

Πολλές από τις ομιλίες των μεγαλοστελεχών είχαν διπλή απεύθυνση. Για το ακροατήριο που παρακολουθούσε την σύσκεψη, αλλά και για το ακροατήριο που διαμορφώνουν οι κάμερες. Και είναι γνωστό ότι σε ανάλογες περιπτώσεις το ακροατήριο που βρίσκεται στην αίθουσα χρησιμεύει απλώς για να γεμίζει το πλάνο...

Ελπιδοφόρα ήταν η συμμετοχή νέων ανθρώπων στην σύσκεψη. Βεβαίως παρόντα ήταν και τα γερασμένα κομματικά επιτελεία των συνιστωσών, εκτός από τους εκπροσώπους τις ανανεωτικής πτέρυγας του ΣΥΝ.


Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθεί με ενδιαφέρον την ομιλία της Ελένης Σωτηρίου, υποψήφιας ευρωβουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ που έχει επιλεγεί στην 2η θέση του ψηφοδελτίου. Για να διαβάσετε την ομιλία της σ. Ελένης Σωτηρίου κάνετε ένα κλίκ εδώ:

Ομιλία της Ελένης Σωτηρίου, υποψηφιας ευρωβουλευτου του ΣΥΡΙΖΑ, στη 2η Πανελλαδικη Συσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής για την 3η θέση απουσίαζε... Φαίνεται ότι έχει ξεκινήσει από τώρα την προεκλογική εκστρατεία και τρέχει να μαζέψει ψήφους, γιατί τα πράγματα είναι δύσκολα!

ΚΥΡΙΑΚΗ 12 Απριλίου 2009
Όμως, την τελευταία μέρα της σύσκεψης ο σ. Παπαδημούλης εμφανίστηκε και μας διέψευσε. Τις προηγούμενες μέρες απουσίαζε από την σύσκεψη γιατί αναζητούσε την κολυμπήθρα του Σιλωάμ για να ...αναβαπτιστεί! Ο λόγος του ήταν ενωτικός. Άξιο προσοχής είναι το γεγονός ότι υπερασπίστηκε τις δημοκρατικές διαδικασίες με τις οποίες λαμβάνονται οι αποφάσεις στον ΣΥΝ - διαδικασίες που τον ανέδειξαν στην 3η θέση του ευρωψηφοδελτίου - και ζήτησε να υπάρξουν ανάλογες διαδικασίες και στον ΣΥΡΙΖΑ για την λήψη των αποφάσεων. Το μέλλον θα δείξει αν αυτές οι δηλώσεις αποτελούν ένα τακτικό ελιγμό ή είναι θέσεις τις οποίες θα υπερασπιστεί και στην επόμενη συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία θα συζητηθούν αυτά ακριβώς τα ζητήματα.

Μερικά από τα πράγματα που μας χωρίζουν, αλλά και που μας ...ενώνουν: Η καρέκλα, ο σ. Παπαδημούλης και η Τ.V.

Όμως δεν ήταν η ομιλία του σ. Παπαδημούλη που μας έκανε αλληλέγγυους με την «ανανεωτική πτέρυγα» του ΣΥΝ, αλλά η ομιλία του σ. που απεικονίζεται στην φωτογραφία. Αυτός ο σύντροφος κατηγόρησε δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ ως εθνοπροδότες για τις θέσεις που έχουν στα εθνικά ζητήματα και ιδιαίτερα στο Μακεδονικό. Εκείνο που μας έκανε να ανατριχιάσουμε δεν ήταν αυτά που έλεγε αλλά το χειροκρότημα με το οποίο τον επιβράβευσε ένα σημαντικό μέρος του ακροατηρίου!



ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΤΕΣΤ

Στην 19 σειρά καθισμάτων της αίθουσας εντοπίσαμε ένα γνωστό στέλεχος του ΣΥΝ (αυτός με την φαλάκρα), ο οποίος παρακολουθούσε με προσοχή τους ομιλητές, ιδιαίτερα εκείνους που ήταν βιαστικοί και συζητούσαν από τώρα τα ζητήματα της ...επόμενης σύσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ. Αν δεν τον αναγνωρίσατε, η απάντηση είναι εδώ [ΑΠΑΝΤΗΣΗ]



ΠΡΟΣΕΧΩΣ
τα νέα για τους ανένταχτους και την καινούργια "συνιστώσα" που φαίνεται να συγκροτείται από ανένταχτους και μέλη συνιστωσών με το όνομα το "2ο κύμα"

29 σχόλια :

  1. Τα σημαντικά γεγονότα κατά τη γνώμη μου ήταν 3:
    1. Η απωθητική συγκρότηση του 2ου κύματος με πρωτοστάτες τους δύο συντρόφους από το Κόκκινο -πρυτάνεις της διάσπασης- και τους έχοντες πιάσει τον πάπα από εκεί που δεν πιάνεται συντρόφους του Ξεκινήματος. Συγνώμη αλλά αν νομίζουν ότι με τέτοιο τρόπο θα εκφράσουν τους ανένταχτους χαρά που θα την κάνει ο Τσακνιάς...
    2. Η ομιλία του Αλαβάνου σε πλήρη αντιδιαστολή με την ομιλία Τσίπρα. Ο δεύτερος μίλησε σε παιδάκια β΄ δημοτικού, αποκλειστικά για την τηλεόραση. Ο πρώτος απέδειξε ότι δίκαια ανέτρεψε την κατάσταση στην αριστερά, σήκωσε το γάντι σε πολλά από αυτά που ακούστηκαν (χωρίς να κάνει καμιά επανάσταση φυσικά) και φάνηκε ότι είναι το πρόσωπο που ενώνει τον Σύριζα παρά τους αρχηγισμούς, τους εγωκεντρισμούς, και τον αιφνιδιαστικό τρόπο με τον οποίο κινείται.
    3. Η ομιλία της Σωτηρίου - αν και επιθετική και ίσως "εκδικητική" για λογαριασμό της ΚΟΕ, δεν έκανε συνδικαλισμό, είπε αλήθειες, τα έχωσε στην αναεωτική πτέρυγα και έδωσε στίγμα για το τι σημαίνει ένας όχι επαγγελματίας της πολιτικής σε θέση εκπροσώπησης του Σύριζα. Αν συνεχίσει έτσι και δεν τη φάει και αυτή το "εκπροσωπηλίκι" και το μεγαλόσχημο ύφος των εκπροσώπων θα φέρει πιο λαϊκό - εργατικό στίγμα στον Σύριζα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μια πρόταση για το οργανωτικό που μπορεί να αποτελέσει αφετηρία συζήτησης είναι η παρακάτω:

    Δημοκρατική διέξοδος θα μπορούσε να είναι μετά τις ευρωεκλογές, μια οργανωμένη διαδικασία ύπαρξης μελών του ΣΥΡΙΖΑ, όπου αυτόματα θα είναι όλα τα μέλη των συνιστωσών του και όλοι οι ανένταχτοι φίλοι του, που μετά από μία δίμηνη καμπάνια θα εγγραφούν σε ειδικούς καταλόγους.

    Αυτό το σώμα μπορεί να εκλέξει, με απλή αναλογική και επιλογή, από μια διαδικασία ενιαίου ψηφοδελτίου με λίστες συνιστωσών (και λίστα ανένταχτων) όπως στον ΣΥΝ ,ένα Πανελλαδικό Συντονιστικό 200-300 ανθρώπων. Η ύπαρξη πολυτασικών σχηματισμών, όπως ο ΣΥΝ, δίνει την δυνατότητα εσωτερικών κατανομών στη βάση των αποτελεσμάτων του τελευταίου συνεδρίου τους, εφ΄ όσον αναγράφεται δίπλα στο όνομα και η τάση π.χ.
    Δημήτρης Παπαδόπουλος (Ανανεωτική Πτέρυγα)
    Γιάννης Γεωργίου (Αριστερή Ανασύνθεση)

    Αν κάποια συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ δεν πιάσει το μέτρο, ρητά να προβλέπεται εκπροσώπηση της με δύο τουλάχιστον αντιπροσώπους (έναν άντρα και μία γυναίκα κατά προτίμηση).

    Αυτό το πανελλαδικό Συντονιστικό, με απλή αναλογική (και τις προαναφερόμενες διαδικασίες) εκλέγει 35μελη Συντονιστική Γραμματεία, ρητά να προβλέπεται η εκπροσώπηση ενός μέλους από κάθε συνιστώσα ανεξαρτήτως μέτρου.

    Αυτή η Γραμματεία καταθέτει στο Συντονιστικό και στην συνέχεια στο σώμα των μελών και φίλων, αλλά και όλων όσων θα ήθελαν να συμμετάσχουν, σε διάστημα διαβούλευσης 3 μηνών, προτάσεις λειτουργίας και πολιτικών επιλογών που διαμορφώνονται τελικά με πανελλαδικό δημοψήφισμα.

    Στο τελικό δημοψήφισμα πρέπει να καταγράφονται με σαφήνεια 3-4 επιλογές ανά ερώτημα, για να αποτυπωθεί επιτέλους τι θέλει αυτός ο πυρήνας των ανθρώπων που στηρίζουν πολιτικά και εκλογικά τον χώρο.

    Η μαζικότητα των διαδικασιών, οι πολιτικές απαντήσεις στελεχών και συνιστωσών, η συμμετοχή και επιλογή μελών και φίλων, θα καθορίσουν τα όρια και το μέλλον του σημερινού μορφώματος, που κανέναν δεν ικανοποιεί αλλά και σχεδόν όλοι ομνύουν. Θα τερματίσουν αυτό το καθεστώς θεσμικής ανομίας, καθ’ οικονομία δημοκρατίας και αριστοκρατικής αντίληψης, όπου διά της διολισθήσεως, σε κλειστές συμφωνίες κυρίων, αλλοιώνονται, με εκβιαστικά ψευτοδιλήμματα, δημοκρατικά ληφθείσες αποφάσεις. Οφείλεται να υπάρχουν και άλλες δυνατότητες δημοκρατικής επιλογής, από την πανηγυρική επικύρωση.

    Είναι απόσπασμα από το άρθρο “Περί συμμαχικών σχημάτων” του Δημήτρη Μπίρμπα, που είναι δημοσιευμένο σε αυτή την διεύθυνση: http://www.ananeotiki.gr/el/readText.asp?textID=3426

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Aνώνυμε σύντροφε λίγος σεβασμός προς τους συντρόφους και λίγη προσοχή στην γλώσσα που χρησιμοποιείς θα ήταν επιθυμητά .Επίσης θα εκτιμούσα κάποιο επιχείρημα περί των πρυτάνεων της διάσπασης γιατί προσωπικά δεν έχω εντοπίσει ποτέ και πουθενά λόγο περί διάσπασης στις θέσεις του Κόκκινου , το αντίθετο θα έλεγα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ανένταχτος κομμουνιστής13 Απριλίου 2009 στις 12:39 μ.μ.

    Τελικά μετά την λήξη της συζήτησης για την 2η θέση στο ευρωψηφοδέλτιο, όλων το ενδιαφέρον στρέφεται για τα ζητήματα της επόμενης σύσκεψης ή συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ. Και εκεί μάλλον θα δούμε το “αριστερό ρεύμα” του ΣΥΝ να έχει ίδιες θέσεις για τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, με αυτές που είχε το ΚΚΕ, για τα μέλη του ΣΥΝ! Κάποιοι φαίνεται ότι θα ήθελαν είναι ακόμη και σήμερα στο ΚΚΕ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σύντροφε dreamecho συγνώμη αν σε προσβαλα. Θα προσέχω τη γλώσσα μου. Αλλά αισθάνθηκα με τη σειρά προσβεβλημένος αρκούντως κατά την εκτόξευση μύδρων για όλους τους πλην του β΄κύματος υποταγμένους κατά τη συνάντηση του Σαββάτου.
    Όσο για τις πρυτανείες αναφέρομαι γενικά στην ιδέα περί φραξιονισμού, ίντριγκας και δολοπλοκίας συγκεκριμένων ανθρώπων και όχι του Κόκκινου για το οποίο το χαρτί που μοίραζε με καλύπτει πλήρως.

    Ο από πάνω ανώνυμος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΠΡΟΣΕΧΩΣ τα νέα για τους ανένταχτους και την καινούργια "συνιστώσα" που φαίνεται να συγκροτείται από ανένταχτους και μέλη συνιστωσών με το όνομα το "2ο κύμα"

    Λοιπόν σύντροφε ΕΟΣ, τώρα που γνωριστήκαμε και από κοντά και έχω ιδίαν αντίληψη περί εσού, ένα πράγμα θα σου πω: Φτάνει η σπέκουλα!
    Δηλαδή τί πρέπει να κάνουμε για να μην πέφτουμε θύματα του κόμπλεξ σου (πολιτικού ή τί άλλου δεν ξέρω...)
    Μήπως είχες βουλωμένα τα αυτιά όταν όλοι συνομολογήσαμε οτι δεν προτείνουμε σύσταση συνιστώσας αλλά το "2ο κύμα" απλώς θα δώσει ώθηση στον διάλογο για την ανασύνθεση δομών και λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ, οι δε 4+4 σύντροφοι που θα πάνε στη Γραμματεία, είναι εξουσιοδοτημένοι με τη μοναδική αποστολή της συνεχούς υπόμνησης και προώθησης των ζητημάτων αυτών, ενω σε όλα τα υπόλοιπα θα συνεχίσουν να εκφράζουν προσωπικές απόψεις όπως γινόταν μέχρι σήμερα;
    Αναρωτιέμαι, αν δεν ήσουν ο μόνος που υπερψήφισε την πρότασή σου το Σάββατο το μεσημέρι, θα τα έγραφες αυτά;
    Κι αν σου είναι τόσο "απωθητική" η "συγκρότηση" (ποιά συγκρότηση; έχεις χάσει φαίνεται την έννοια των λέξεων...) του "2ου κύματος", τί γύρευες το μεσημέρι του Σαββάτου στην αίθουσα 1;
    Και ποιός σου είπε οτι το "2ο κύμα" επιδιώκει "να ΕΚΦΡΑΣΕΙ τους ΑΝΕΝΤΑΧΤΟΥΣ"! Ούτε να εκφράσει επιθυμεί, ούτε η πρωτοβουλία του έχει σχέση μόνο με τους ανένταχτους του ΣΥΡΙΖΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Παρατηρητής στην αίθουσα 113 Απριλίου 2009 στις 3:05 μ.μ.

    Τελικά, το "2ο κύμα", αφού δεν κατάφερε να κατακτήσει την "2η θέση" στο ευρωψηφοδέλτιο, θα διεκδικήσει τελικά την ...4η θέση;

    Ποιοί υπόγραψαν το κείμενο του 2ου κύματος που κατατέθηκε στην γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και γιατί ζήτησαν να μην δημοσιοποιηθεί ούτε το κείμενο που κατέθεσαν, ούτε οι υπογραφές τους;

    Τελικά το ΚΟΚΚΙΝΟ το ΞΕΚΙΝΗΜΑ και ορισμένοι άλλοι θα έχουν διπλή εκπροσώπηση στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ;

    Τελικά γιατί δεν εξελέγησαν οι 4+4 σύντροφοι από την συνάντηση της που έγινε στην αίθουσα 1; Ποιός θα αποφασίσει ποιοί θα είναι αυτοί; Μήπως ξέρει κανένας τα ονόματά τους; Μήπως είναι αυτοί που υπόγραψαν και το κρυφό κείμενο που πήγε στην γραμματεία με την υπογραφή "2ο κύμα";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Απ' ότι φαίνεται οι αποφάσεις στην Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνονται με πιο δημοκρατικό τρόπο απ' ότι στην συνάντηση που έγινε στην αίθουσα 1 για το "2ο κύμα"! Απ' ότι πληροφορήθηκα στην αίθουσα οι πιο πολλοί ήταν μέλη του ΞΕΚΙΝΗΜΑΤΟΣ και του ΚΟΚΚΙΝΟΥ. Αυτοί λοιπόν "ψήφιζαν" και αποφάσιζαν για το πως θα τους εκπροσωπούν οι 4 "ανένταχτοι" και οι "αντικαταστάτες" τους στην γραμματεία;

    Να μας λείπει αυτή η "δημοκρατία"! Όσο για τον "αντικαπιταλισμό" ορισμένων προτεργατών, όπως του Μ.Σ. στο ΕΜΠ, ας τον χαίρονται οι συντροφοι του στο "2ο κύμα". Ο τυχοδιωκτισμός έχει και τα όριά του!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ψυχραιμία σ. Tierra Izquierda!

    Καταλαβαίνω την δύσκολη θέση που βρίσκεσαι εσύ και μερικοί άλλοι που ήθελαν να καπηλευτούν την ιδιότητα του “ανένταχτου” στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αποκαλύφτηκαν και απέτυχαν τα σχέδια τους.

    Η καπηλεία συνίσταται στο γεγονός ότι κάποιοι παράγοντες αυτοχρίστηκαν εκπρόσωποι των ανένταχτων στην γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, και επιζητούσαν να νομιμοποιήσουν αυτήν την ιδιότητα και μέσα από δήθεν δημοκρατικές διαδικασίες εκλογής. Αυτά δεν είναι δικοί μου ισχυρισμοί, αλλά αναγράφονται ξεκάθαρα στο κείμενο του 2ου κύματος: “Οι ανένταχτοι/ες της Γραμματείας που υπογράφουμε αυτό το κείμενο δηλώνουμε ότι δεν θα δεχτούμε να συνεχίζεται η σημερινή κατάσταση και ότι θα ζητήσουμε τη δημοκρατική νομιμοποίηση, με την ανάδειξη-εκλογή από την Πανελλαδική Σύσκεψη, των ανένταχτων που στο εξής θα συμμετέχουν στη Γραμματεία.”

    Υπενθυμίζω ότι ήδη από τις διαδικασίες της1ης Πανελλαδικής συνδιάσκεψης είχε ξεκαθαρίσει το θέμα. Είχε συμφωνηθεί τότε, σε ανάλογη συγκέντρωση των ανένταχτων, ότι όσοι δεν έχουν συγκεκριμένη κομματική ταυτότητα και συμμετέχουν στην γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζουν μόνον τον εαυτό τους και βρίσκονται εκεί ως “παράγοντες” και όχι ως εκπρόσωποι των “ανένταχτων”, γιατί δεν υπάρχει ούτε διαδικασία, ούτε όμως και σώμα που να τους έχει δώσει μια τέτοια εξουσιοδότηση.

    Όμως, το ζήτημα αυτό επανήλθε ξανά τώρα στην 2η Πανελλαδική σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ με μεγαλύτερη θρασύτητα, όπως αυτή καταγράφεται στο παραπάνω απόσπασμα από την διακήρυξη του “2ου κύματος”. Η θρασύτητα δεν αφορά μόνον την διακήρυξη που δηλώνονται προθέσεις, αλλά και στην συγκρότηση ενός εκλογικού σώματος που στήθηκε από μέλη οργανώσεων και όχι από ανένταχτους, για να δώσει αυτήν την “δημοκρατική νομιμοποίηση” στους εκπροσώπους των “ανένταχτων”!....

    Αυτό ακριβώς αποδείχτηκε και με την ψηφοφορία που έγινε για αν θα εκλεγούν από αυτό το σώμα οι εκπρόσωποι των ανένταχτων στην γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας με 99% θύμισε τα δημοψηφίσματα του Τσαουσέσκου. Όμως, η “Τιμισοάρα” δεν ήταν μακριά. Μέσα σε 5 λεπτά ανατράπηκε αυτή η απόφαση που πάρθηκε με τόσο ισχυρή πλειοψηφία! Και μάλιστα, η ανατροπή ήταν τόσο ισχυρή, ώστε οι πρωτεργάτες αυτής της πρωτοβουλίας, δεν ανακοίνωσαν ούτε καν τα ονόματα των 4+4 που θα πρότειναν να καταλάβουν αυτές τις θέσεις.... Τελικά δεν υπήρξε αυτή η “δημοκρατική νομιμοποίηση, με την ανάδειξη-εκλογή από την Πανελλαδική Σύσκεψη, των ανένταχτων που στο εξής θα συμμετέχουν στη Γραμματεία.”
    Έτσι δεν είναι, η μήπως κάνω λάθος;

    Τώρα, αν κάποιοι παράγοντες ορίσουν κάποιους άλλους παράγοντες ως αντικαταστάτες τους στην γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό δεν αφορά καμία δημοκρατική διαδικασία, ούτε βέβαια μπορεί να γίνει στο όνομα των “ανένταχτων”. Αυτό είναι καθαρό, και δεν νομίζω ότι μπορεί να το αμφισβητήσει οποιοσδήποτε

    Υ.Γ. Όσο για τους υβριστικούς χαρακτηρισμούς, δεν τους σχολιάζω. Ο καθένας κρίνεται από αυτά που λέει, αλλά κυρίως και από αυτά που κάνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Χα χα χα...
    Καλά μιλάμε, δε σε πιάνει κανείς!
    Keep walking (..and amusing us)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Συμφωνώ ότι ήταν ανατριχιαστικά όσα είπε ο εκ ΔΗΚΚΙ προερχόμενος σύνεδρος (δυστυχώς το ΔΗΚΚΙ δεν αποχώρησε τελικά από τον ΣΥΡΙΖΑ και ελπίζω τουλάχιστον αυτό να έγινε χωρίς συμφωνίες για ανταλλάγματα) όμως δεν είναι αλήθεια ότι επιβραβεύθηκε από σημαντικό μέρος του ακροατηρίου. Τα χειροκροτήματα ήταν χλιαρά, σημαντικά λιγότερα από τους προηγούμενους ομιλητές και υπήρξε και αποδοκιμασία. Δυστυχώς πάντως αρκετές από τις λαλίστατες σε άλλα ζητήματα αριστερές συνιστώσες, αν και έχουν αντιεθνικιστικές απόψεις, σιωπούν παραδειγματικά στα συγκεκριμένα θέματα και ακούγεται μόνο το ΔΗΚΚΙ και ορισμένοι άλλοι ΠΑΣΟΚΟγενείς "πατριώτες"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Στην αρχή της ομιλίας τα χειροκροτήματα ήταν αρκετά. Στο τέλος βέβαια υπήρξαν και περίπου 100 σ. που χειροκρότησαν πράγματι χλιαρά. Όμως, όπως και να το κάνουμε, είναι σημαντικό νούμερο για τα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ. Και δεν νομίζω ότι χειροκρότησαν μόνο και μόνο από λόγους ευγένειας. Τέτοιες απόψεις δεν έχουν μόνον σ. από το ΔΗΚΚΙ και από το ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι εξάλλου ήταν σχεδόν ανύπαρκτοι στην αίθουσα. Ανάλογες απόψεις υπάρχουν και στο «αριστερό ρεύμα» του ΣΥΝ και ίσως και αλλού...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Σύντροφοι
    πιστεύω ότι τις σωστότερες απόψεις στο πλαίσιο της διακίνησης ιδεών του τριημέρου της Σύσκεψης της εξέφρασαν τα σχετικά κείμενα που διακινήθηκαν από την εφημερίδα Μαρξιστική Φωνή. Παρότι αυτή η ομάδα ( Μαρξιστική Τάση) εκλογικά στηρίζει κριτικά το ΚΚΕ είναι η μόνη που καθαρά προτείνει σαν μόνο δρόμο τη σοσιαλιστική συμμαχία ΚΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ και επίσης η μόνη που υποστηρίζει ξεκάθαρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνει ενιαίο δημοκρατικό κόμμα με τάσεις και δεν προσπαθεί να ωραιοποιήσει την αντιδημοκρατική σημερινή δομή του ΣΥΡΙΖΑ προτείνοντας ημι-ομοσπονδιακά ή παρα-ομοσπονδιακά σχήματα όπως κάνουν διάφορες συνιστώσες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Σαν να βρίσκομαι σε καμια φοιτητική γενική συνέλευση!...κάθε ένας και την...εξυπναδούλα του!Κάθε ένας κοιτά τον άλλον με καχυποψία, έως και μίσος θα έλεγα!
    Ρε λεβέντες, έτσι φαντάζεστε εσείς θα δυναμώσει η Αριστερά? έτσι θα γίνει "μεγάλος" και "πιο δημοκρατικός" ο Συριζα?
    Αϊϊϊντεεεεε....κούνια που σας κούναγε!
    Πριν τον συριζα ήσαστε παραταξούλες των 5-10 έρμων και καταφρονεμένων που δεν σας ήξερε ούτε ο...θυρωρός σας, που το μόνο ακροατήριό σας ήταν τα...πλακάκια του μπάνιου σας...και μερικοί μόνοι, έρμοι και μοναχοί... Ήρθε ο συριζα και σας έδοσε αξία!Το ακούτε!!! Α-Ξ-Ι-Α!! αυτό σας έδοσε ο συριζα!!! Αλλά όπως πάντα..εσείς μείνατε με τα εγώ σας και την κακομοιριά σας!!! Το μαγαζάκι σας, τον "ζωτικό σας χώρο" και μόνο! Στραβωμάρα!!Η αριστερά για να παίξει ρόλο σήμερα, θέλει υποχωρήσεις, θέλει ενότητα, θέλει καλοπροαίρετη προσέγγιση... θέλει...χιλια δυο θέλει!!! ΑΛλά εσείς δεν μπορείτε να δόσετε ούτε ένα!! ..που να φτάσετε στα χίλια...
    Άντε στα μαγαζάκια, στις παραγκούλες και στους..πάγκους σας να πουλήσετε καμία φυλλαδιούλα να αυξήσετε το τιράζ της από τα 15 στα 20 φύλλα για να λέτε μετά ότι είχατε ...30% αύξηση!!
    Από ό,τι σας κόβω, σε λίγο πάλι μοναχοί σας θα είστε... τρεις κι ο κούκος!
    Αυτή η επίγνωση της μοναξιάς σας σας κάνει και γυρνάτε τώρα γύρω γύρω από το "μέλι" (τον σύριζα), μπας και περισέψει και για σας καμιά..κουταλίτσα!!
    "Γιατί δεν συμμετέχουμε στην Πανελλαδική Σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ ", λέει ένας βαρύγδουμπος τίτλος σε μια ενότητα εδώ... Όλο δεν συμμετέχουμε, αλλά όλο πρώτο τραπέζι πίστα μαθαίνω ότι ήταν ορισμένοι τάχα "μη συμμετέχοντες"!!! Μπράβο συνέπεια!! Για καμιά καρεκλίτσα ή έστω καρεκλάκι τρέχουμε από πίσω από τον συριζα...με τη γλώσσα έξω από την αγωνία για τα μελλούμενα, ε?...
    ε ρε γυφτιά!!!
    Ντροπή ρεεεεεεεε....!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ρε σ. City_Zen1, μήπως είσαι "οπαδός" του Θεωνά και μας το κρύβεις;

    Φαίνεται ότι δεν έχεις πάρει χαμπάρι ότι εμείς δώσαμε "Α-Ξ-Ι-Α" ετοιμοθάνατο ΣΥΝ και σε μερικούς ακόμα ανύπαρκτους, που με την ψήφο μας στον ΣΥΡΙΖΑ, τους κάναμε όλους αυτούς κοινοβουλευτικό κόμμα. Όμως, μερικοί απ' αυτούς, δεν τους φτάνει που μπήκαν στην βουλή, αλλά θέλουν τώρα να βγουν και αποπάνω...

    Όσο για την "γυφτιά", την "μάχη για την καρεκλίτσα" και την "φαγωμάρα", την είδαμε σε όλο της το μεγαλείο και στον ΣΥΝ και στον ΡΙΖΑ σε όλη την διάρκεια της συγκρότησης της λίστας για την ευρωβουλή!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Στον ΣΥΡΙΖΑ γίνεται αυτό που θέλει η ηγεσία του ΣΥΝ, δηλαδή το «αριστερό ρεύμα». Αυτή την εξουσία δύσκολα θα απεμπολήσει η ηγετική του ομάδα και θα συναινέσει στην μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε πολιτικό φορέα με δημοκρατικά εκλεγμένα όργανα όπου οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με την αρχή της πλειοψηφίας. Τα πράγματα χειροτερεύουν περισσότερο, λόγω της πολιτικής αδυναμίας του «αριστερού ρεύματος» να αντιληφθεί, αλλά και να χειριστεί με πολιτικό και όχι οργανωτικό τρόπο τις αντιθέσεις και τα ζητήματα που άνοιξαν με την συγκρότηση και η επιτυχία του εγχειρήματος του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι χαρακτηριστική η στάση του απέναντι στην ανανεωτική πτέρυγα. Οι «ανανεωτές» σήμερα υπερασπίζονται το παρελθόν του ΣΥΝ και την πολιτική ταυτότητα που είχε πριν από την αλλαγή στην ηγεσία του και το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταγραφεί ως ένας νέος πολιτικός χώρος με αριστερά χαρακτηριστικά που διεκδικεί την αυτονομία του απέναντι στον δικομματισμό. Αυτή είναι - και παραμένει - η μεγάλη πολιτική κατάκτηση του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, οι σύντροφοι του «αριστερού ρεύματος», αντί να υπερασπίζονται το παρόν και μέλλον του εγχειρήματος του ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο βρέθηκαν να πρωτοστατούν, στην αντιπαράθεσή τους με τους ανανεωτές υπερασπίζονται κυρίως το ΚΚΕδικο παρελθόν τους! Και δυστυχώς αυτό το παρελθόν γίνεται όλο και πιο συχνά …παρόν. Ο μεγάλος «εχθρός» στην μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο πολιτικό φορέα ήταν, είναι και παραμένει το «αριστερό ρεύμα» του ΣΥΝ. Και κανένας δεν τολμά να σηκώσει το ανάστημά του, απέναντι σε αυτόν τον ισχυρό αντίπαλο. Αντίθετα, το πρώτο που κάνουν όλοι σήμερα είναι να εναντιώνονται στην «ανανεωτική πτέρυγα» για να βρίσκουν ευήκοα ώτα και να διευρύνουν τα ακροατήριά τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Η απάντηση είναι απλή: Κανένας δεν εναντιώνεται στο "αριστερό ρεύμα" γιατί όλοι ενδιαφέρονται για τον ευρωβουλευτή! Ακόμα και οι αριστερούληδες σύντροφοι του "2ου κύματος", που τόσες κορώνες έβγαζαν αυτή την περίοδο, κουβέντα δεν είπαν για το "αριστερό" ρεύμα. Αντίθετα έβγαλαν όλο τους το άχτι στους "ανανεωτές" για να κάνουν τα καλά παιδιά... Δεν κατάφεραν να πάρουν βέβαια την 2η θέση, ίσως όμως πάρουν για επιβράβευση την ..4η!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Εντάξει, κατάλαβα!Από όσα λέει ο "κυρίαρχος λαός" (που τον είδες τον ...κυρίαρχο λαό βρε άνθρωπε?τρεις κι κούκος δεν είναι κυρίαρχος λαός!), ο "μαοϊκός" και το "κακό συναπάτημα", εγώ ως απλός αριστερός, που δεν ανήκω σε συνιστώσες, Θεωνάδες, ρεύματα, ανανεωτικούς, ξεκινήματα, σταματήματα, 2α και 3α κύματα κλπ., ένα πράμα κατάλαβα: ό,τι είστε "τρεις λαλούν και δυο χορεύουν"! Ότι δεν είναι να σας παίρνει κανείς στα σοβαρά! ότι δεν αξίζει να "μπλέξει" κανείς μαζί σας!ότι κάθε φορά που ξεπροβάλει μια αχνή αχτιδούλα φωτός και ελπίδας, εσείς πέφτετε πάνω της και την κάνετε σαν τα..μούτρα σας!ότι αν από πεντ' έξι γίνουμε 100 και 200, εσείς χάνετε τις "ισορροπίες" σας και προβάλετε τις διαφωνίες και τις γκρίνεις σας! και άλλα πολλά κατάλαβα...
    Αλλά, ως αριστερός, δεν θα πω ανένταχτος για να μην παρεξηγηθώ, θα πώ, αδέσποτος, να σας ρωτήσω ένα πράμα ρε καλόπαιδα, μαοϊκά, ξεκινημένα, κυματιαστά, κυρίαρχα, ρευματικά και αντιρευματικα και ό,τι άλλο...: αφού το ένα σας μυρίζει, το άλλο σας βρωμάει στον σύριζα και ο ΣΥν είναι περίπου σταλινικός, τι στο διάλο θέλετε στον Συριζα? Γιατί δεν κάνετε ένα δικό σας σχηματισμό όπου δεν θα υπάρχουν αυτά που προσάπτετε τώρα στον σημερινό σύριζα? που δεν θα "κηδεμονεύεται" από την κκε-δίζουσα πλειοψηφία του ΣΥΝ? γιατί, στο τέλος τέλος, δεν κατεβαίνετε μόνοι σας... νάχετε την ηρεμία σας και την ομοφωνία σας και το οργανωτικό σας μοντέλο που γουστάρετε χωρίς τις "αλογόμιγες" του συριζα και του ΣΥν να σας χαλάνε την πολιτική σας και ιδεολογική σας καθαρότητα και την οργανωτική σας αρτιότητα?
    Γιατί? υπάρχει κανείς που έχει κάτι σοβαρό να μου απαντήσει?
    (σιγά μην μου απαντήσετε!...ολο μπλα μπλα και ψηστήρι για νέες επιρροές και δηλητηριακι κατά πάντων των μη ομοϊδεαζόντων!)
    Υγιένετε! (για να μην πω "περαστικά σας!")

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Η αλήθεια είναι ότι το 2ο κύμα συνιστά μια ετερόκλητη συνάντηση που δύσκολα μπορεί να αποκτήσει ενιαία πολιτικά χαρακτηριστικά. Αλλά αν (ανεξαρτήτως του προσωπικού παιχνιδιού ορισμένων παραγόντων που αυτο-χρίζονται εκπρόσωποι) η πρωτοβουλία αυτή διαρκώς υπενθυμίζει την ανάγκη οργανωτικού μετασχηματισμού το Σύριζα, έστω κολοβά και ανολοκλήρωτα, είναι θετική.
    Αν παντρευτεί και με τη διαρκή υπενθύμιση του πολιτικού του μετασχηματισμού, ακόμη καλύτερα.
    Τέλος οι εκδικητικές και απαξιωτικές φωνές μπορούν να εκτοξευτούν από όλους προς όλους. Να κάνει πλάκα κάποιος για το δημοσιουπαλληλίστικο ύφος του Ν.Χ., να σχολιάσει με κακεντρέχεια το 70% που έγινε 49%, να μιλήσει για τα μουστάκια και τα κομματικά γαλόνια της κατά τα άλλα σύγχρονης, ανανεωτικής, ριζοσπαστικής κοκ αριστεράς κλπ.
    Φαίνεται όμως ότι όλες αυτές οι κριτικές αγνοούν το προφανές: Δεν είμαστε στον Σύριζα επειδή αλληλο-γουσταριζόμαστε, αλλά επειδή τον βλέπουμε ως τον αναγκαίο πολιτικά δρόμο για την ανατροπή. Και αυτό πχ για μένα σήμερα περιλαμβάνει μέχρι και τον Παπαδημούλη. Σήμερα.
    Τα περί ιδεολογικής καθαρότητας οι μόνοι που τα θέτουν είναι τα παιδιά του Κύρκου μιλώντας για την ανανεωτική αριστερά, ωσάν να μην πέρασε μια μέρα από τα σέβεντις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Αχ ρε σύντροφοι,
    Επειδή έχω κάποια ηλικία, καθώς σας διαβάζω, βλέπω ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται (τραγωδία ή κωμωδία, διαλέγετε και παίρνετε). Ομφαλοσκόπηση και διύληση του κώνωπα, αυτό κάνουμε πάντα και δεν μπορούμε να καταλάβουμε την κοινωνία που πορεύεται ερήμην μας.
    Η κατάσταση στον ΣΥΝ και πολύ περισσότερο στον ΣΥΡΙΖΑ αποδίδεται με την γνωστή παροιμία: "Γίνονται οι λαγοί κοπάδι;"

    Αιρετικός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Τελικά τι θέλεις να πεις; Ότι είναι μια χαρά στον ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα και ακόμα καλύτερα στον ΣΥΝ, αλλά φταίει ο κόσμος που τους υποστηρίζει γιατί είναι λαγοί, γκρινιάριδες και άλλα παρόμοια;....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Όχι βέβαια. Καθόλου καλά δεν είναι τα πράγματα κι ούτε πρόκριται να γίνουν γιατί είμαστε από κάθε καρυδιάς καρύδι και δεν μπορούμε να συννενοηθούμε ούτε να συμφωνήσουμε σε μια κοινή πολιτική.

    Ο αιρετικός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. " Η μόνη παραφωνία σε αυτό το κλίμα ήταν οι σύντροφοι απο το Ξ ,που μόλις έφτανες σου πετούσαν την εφημερίδα τους στα μούτρα σου." Δέν πειράζει νέοι είναι θα μάθουν.


    Αν είναι δυνατόν!!!!! Εσείς οι παλιοί....οι ψημένοι.....Οι παντογνώστες !!!

    ΧαΧαΧαΧα
    Οπαδοί μου εσείς!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ελπίζω να δημοσιευτεί το σχολιό μου.... Έτσι δημοκράτες μου....lol

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Και απ' ότι βλέπεις, είμαστε και ...ψύχραιμοι εκτός των άλλων, απέναντι σε αγενείς που συμπεριφέρονται ως ανάγωγοι μικροπωλητές: Αν δεν αγοράσεις το εμπόρευμά τους, σε βρίζουν γιατί δεν έγινες πελάτης τους....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Επίσης, βεβαίως είμαστε και ..παλιοί και ...ψημένοι στον ΣΥΡΙΖΑ, συγκριτικά με τους συντρόφους από το ΞΕΚΙΝΗΜΑ,οι οποίοι μετρούν μόνον λίγους μήνες στον ΣΥΡΙΖΑ. Και δεν χρειάζεται να είναι κανένας "παντογνώστης" για να μετρήσει την κομματική ηλικία τους.Είναι θέμα απλής αριθμητικής!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Και παραμένουμε "οπαδοί", επειδή είμαστε ακριβώς και ...παλιοί και ..ψημένοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Κατ'αρχάς όπως φαίνεται στο σχόλιό πιο πάνω δεν βρίζω γιατί δεν αγοράσατε την εφημερίδα του Ξ, αλλά σχολιάζω με καυστικό (εριστικό αν θες) τρόπο τα σχόλια που κάνατε για την παρέμβαση του Ξ. Επίσης δεν ξέρετε καν τι προωθούσε το Ξ στην Πανελλαδική συνδιάσκεψη του Σύριζα!! Όχι εφημερίδα, αλλά την κριτική για το πρόγραμμα του Σύριζα!!!
    Το οποίο έπρεπε να το κάνει γιατί δεν συμφωνεί με το πρόγραμμα, και έπρεπε να μάθουν όλοι τους λόγους.

    Μετά η κομματική ηλικία του Ξ δεν ξεκινάει από τότε που μπήκε το Ξ στον Σύριζα, αλλά απο τότε που ιδρύθηκε το Ξ.....παντογνώστη μου!!! Η είσοδος στον Σύριζα δεν αλλάζει τον τρόπο δράσης του Ξ.

    Τέλος αναρωτιέμαι πως μπορείτε να είστε ψημένοι εφ' όσον δεν έρχεστε σε καμία συνέλευση, επιτροπή κτλ του Σύριζα? Ζητάτε έναν πιο δημοκρατικό τρόπο λειτουργίας του Σύριζα και μέχρι να γίνει αυτό απέχετε.
    Αλλά, κατάλαβα οι....θεοί της Αριστεράς θα φροντίσουν γι' αυτό!!!

    Καλημέρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. άλλος ανώνυμος8 Μαΐου 2009 στις 2:04 π.μ.

    σ. από το Ξ, μερικά ζητήματα είναι θέματα πιο απλά. Δεν πρέπει να μας ενοχλεί το τρόπος (αν είναι καυστικός ή εριστικός) αλλά η ουσία. Δεν νομίζω ότι πρέπει να αντιμετωπίζουμε τον ΣΥΡΙΖΑ σαν μαζικό χώρο. Δηλαδή, η κύρια πλευρά της πολιτικής μας δράσης να είναι η προβολή των απόψεώντης οργάνωσή μας. Δεν νομίζω οι άλλες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ που δεν διαλαλούσαν τα έντυπά τους και δεν έκαναν αισθητή την παρουσία τους με τον τρόπο που την έκανε το Ξ, ότι έχασαν κάτι.

    Επίσης τα ζητήματα της δημοκρατίας δεν είναι ποσοτικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα δεν έχει καμία δημοκρατική διαδικασία στον τρόπο λειτουργίας του! Αυτό είναι σημαντικό ζήτημα και δεν πρέπει να το παραβλέπουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ