ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2009

Μπρος στον δρόμο που χάραξε ο Γιωργάκης

Φαίνεται ότι οι δημοκρατικές διαδικασίες στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι καλύτερες από αυτές που υπάρχουν στο ΠΑΣΟΚ, αφού αρκετοί σκέφτονται το δημοψήφισμα ως μια πιο …δημοκρατική εκλογή των υποψήφιων ευρωβουλευτών. Όμως, σύντροφοι πρέπει να προσέξουμε ώστε μην το ξεφτιλίσουμε και παραγίνουμε ...δημοκρατικοί: Ο Γιωργάκης έκανε δημοψήφισμα για να βγει αρχηγός του κόμματος και όχι υποψήφιος ευρωβουλευτής! Σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ, αν επιδεικνύεται τις δημοκρατικές σας ευαισθησίες μόνον για το «βουλευτιλίκι», τότε δικαιολογημένα ο κόσμος μπορεί να πιστεύει ότι όλη η βαβούρα γίνεται για την βουλευτική καρέκλα. Αφήστε τον κόσμο - που και που - να σηκώσει το χεράκι του, είτε για να ψηφίσει, είτε για να μουντζώσει…

Είναι σίγουρο ότι όλοι οι Συριζαίοι θυμούνται την 1η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ, γιατί οι ευχάριστες αναμνήσεις δεν λησμονούνται εύκολα. Τότε, ειπώθηκαν ωραία και ενδιαφέροντα πράγματα. Όμως, δεν σηκώθηκε κανένα χεράκι, δεν πάρθηκε καμία απόφαση - με ή χωρίς - αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες. Ούτε καν δια βοής δεν επικυρώθηκε καμία προειλημμένη απόφαση, όπως τουλάχιστον συνέβη πρόσφατα στο Σπόρτιγκ, όταν αποφάσισαν με αυτόν τον άκρως κινηματικό/δημοκρατικό τρόπο, την κοινή κάθοδο στης ευρωεκλογές οι σ. της ΕΝΑΝΤΙΑ και του ΜΕΡΑ. Όλοι λοιπόν θα συμφωνήσουμε ότι πράγματι ήταν μια επιτυχημένη φιέστα, η 1η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ του ΣΥΡΙΖΑ. Όσο για τα προβλήματα που τέθηκαν, όπως αν υπάρχουν μέλη στον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα κανένα δεν έχει λυθεί!

3 σχόλια :

  1. Σύντροφοι, χαίρομαι για το ιστολόγιο και συμφωνώ σε γενικές γραμμές. Το θέμα της συμμετοχής μας όμως, αν όχι στις τοπικές επιτροπές (που πολλές έχουν περιπέσει σε αχρησία) τουλάχιστον σε κοινές ΣΥΡΙΖΙΚΕΣ δράσεις νομίζω ότι επιβάλλεται αφού η αριστερά απο τη φύση της είναι δρώσα.

    Έρχεται επόμενη πανελλαδική σύσκεψη (η τρίτη κατά σειρά) και δεν έχω καμία όρεξη να ξαναδώ για τρίτη φορά το ίδιο έργο: όσους ανένταχτους θα έχουν το κουράγιο να πάνε μέχρι εκεί, να επαναλαμβάνουν μονότονα την ανάγκη να προχωρήσει ουσιαστικά το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ και επιτέλους να τους συμπεριλάβει.

    Αν πέρυσι χαριτολογούσαμε λέγοντας ότι η πρώτη σύσκεψη ήταν ένα "to know as better" όπως στην παλιά ταινία, φέτος δεν υπάρχουν περιθώρια για χιούμορ.

    Δεν ξέρω αν υπάρχει σήμερα έστω και ένας ενταγμένος ή ανένταχτος που να διαπιστώνει ότι οι "συνιστώσες" του συριζα έχουν έρθει πιο κοντά και το εγχείρημα της ενότητας έχει προχωρήσει έστω και μισό βήμα.

    Φίλες/οι, απο την αρχή πίστευα, ότι η υπόθεση της μη ένταξης των ανένταχτων είναι πολύ πιο σοβαρή απο το πρόβλημα δημοκρατίας. Απειλεί την ίδια την υπόσταση του ΣΥΡΙΖΑ αφού δεν δημιουργεί τον ενοποιητικό χώρο που είναι απαραίτητος για την ώσμωση και την πάλη των ιδεών και ευτελίζει το όλο θέμα σε ένα παζάρι που γίνεται σε ένα ουρανοκατέβατο όργανο τη "γραμματεία".

    Κρίμα για την αριστερά αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προχωρήσει. Θα έχουμε πετάξει μόνοι μας την ευκαιρία μας στα σκουπίδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παρ’ όλο που συμφωνώ με το σχόλιο της σχόλιο της Δέσποινας, θέλω να δηλώσω την διαφωνία μου σε ένα σημείο που θεωρώ σημαντικό. Δεν νομίζω ότι πράγματι: «η υπόθεση της μη ένταξης των ανένταχτων είναι πολύ πιο σοβαρή από το πρόβλημα δημοκρατίας», γιατί αυτά τα δύο ζητήματα δεν είναι παρά τίποτα άλλο από τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Και το νόμισμα αυτό είναι η «συμμετοχική δράση» της αριστεράς.

    Η Δέσποινα έχει επισημάνει προηγούμενα ότι: «η αριστερά απο τη φύση της είναι δρώσα». Αν αυτή η δράση της αριστεράς προσδιορίζεται με όρους αστικής πολιτικής, τότε πράγματι δεν χρειάζεται η δημοκρατία! Τότε, το κόμμα λειτουργεί ως ιδεολογικός μηχανισμός, που εγκαλεί τα μέλη και τους οπαδούς σε συγκεκριμένες δράσεις στις οποίες δραστηριοποιούνται αναλόγως με την συμφωνία ή την διαφωνία τους. Είναι βέβαια προφανές ότι δεν συμμετέχουν στην διαμόρφωση αυτών των δράσεων.

    Η αριστερά όμως αν δεν είναι «συμμετοχική» δεν είναι αριστερά! Ακριβώς εκεί βρίσκεται η διαφορά της ένταξης στους πολιτικούς σχηματισμούς της αριστεράς. Ως εκ τούτου είναι υποχρεωμένη να είναι δημοκρατική. Και από αυτή την σκοπιά, δημιουργούνται ερώτημα αν οι «κοινές ΣΥΡΙΖΙΚΕΣ δράσεις» που - που έτσι κι αλλιώς συμβαίνουν – αποτελούν απάντηση στο πρόβλημα της ένταξης των …ανένταχτων στον ΣΥΡΙΖΑ. Οι δράσεις αυτές συνήθως προσδιορίζονται από τον ΣΥΡΙΖΑ και οι «ανένταχτοι» απλώς εγκαλούνται να συμμετέχουν στην υλοποίησή τους. Οποιαδήποτε συμμετοχή ανένταχτων υπήρξε στο εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ, αυτή περιορίζεται μόνον στο «επιμέρους» και όχι στο «όλον». Και αυτή η συμμετοχή, είναι πιο υποβαθμισμένη, από αυτήν που παρέχει το ΚΚΕ στα …«δόκιμα» μέλη του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έχεις δίκιο, Γιώργο. Η πρόθεσή μου δεν ήταν να υποβαθμίσω το θέμα της δημοκρατικής λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ αλλά να δώσω έμφαση σε ένα θέμα που συνήθως οι συνιστώσες και κυρίως ο ΣΥΝ προσπαθούν να ξεχάσουν. Λένε για παράδειγμα : " Η κοινωνία αναγνωρίζει τον ΣΥΝ και όχι τον ΣΥΡΙΖΑ", κάνοντας ότι δεν καταλαβαίνουν ότι η δυναμική που παράγεται στην κοινωνία οφείλεται στην υποστήριξη που παρέχουν δραστήρια και πολιτικοποιημένα μέλη της όπως οι μέχρι πρότινος ανένταχτοι του ΣΥΡΙΖΑ.
    Προσπάθησα λοιπόν να μετατοπίσω λίγο το θέμα απο ένα θέμα εσωστρέφειας όπως είναι οι εσωτερικές διαδικασίες, που ωστόσο -προφανώς συμφωνώ απόλυτα- εκφράζουν την ίδια την ουσία κάθε αριστερού εγχειρήματος.
    Όσο αφορά τις κοινές δράσεις, η συμμετοχή σε αυτές δεν λύνει το θέμα των ανένταχτων,αλλά απαντά σε πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα. Αλλιώς δεν θα υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ ούτε λόγος να υπάρχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ