ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

Είμαστε χαρούμενοι και εμείς μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα!



Του Γιώργου Καλαντζόπουλου

Χαρούμενο” αποκαλεί τον Α. Τσίπρα τις τελευταίες μέρες στη βουλή και στα κανάλια ο υπηρεσιακός αρχηγός της ΝΔ και αυτοχρισμένος εκπρόσωπος των “δυνάμεων της δημιουργίας και της αστικής τάξης”, υποσχόμενος ότι “θα απαντήσουν” στην συντριπτικό πλήγμα που υπέστησαν με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Πράγματι, δεν έχει κανένα λόγο ο Α. Τσίπρας να είναι λυπημένος. Ένα μπουλούκι άτακτων κατσαπλιάδων, κατάφερε ν' αναστατώσει ολόκληρη την Ευρώπη και όχι μόνο, και να δημιουργήσει ένα σημαντικό ρήγμα στην νεοφιλελεύθερη κυβερνητικότητα αναδεικνύοντας πολιτικά, με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, το αληθινό πρόσωπό της. Δεν ήταν το “σχέδιο” αλλά το ορθό αισθητήριο του κοινωνικού και πολιτικού συσχετισμού που έφερε αυτό το αποτέλεσμα.Η ομιλία και η δευτερολογία του Αλέξη Τσίπρα στο ευρωκοινοβούλιο, θα μείνει ιστορική.

Όπως ο Βαρουφάκης, που θα μείνει στην ιστορία ο πιο δημοφιλής υπουργός που επέβαλε capital control, έτσι είναι πιθανόν και ο Α. Τσίπρας να είναι ο πιο δημοφιλής πρωθυπουργός που υπέγραψε τελικά μια μνημονιακή συμφωνία για την χώρα του. Όμως ο κύκλος της κυριαρχίας της κοινοβουλευτικής παρέμβασης στην πολιτική δράση του ΣΥΡΙΖΑ, κλείνει με την υπογραφή της συμφωνίας με τους δανειστές.

Ο συσχετισμός σε βάρος της χώρας εντός των “θεσμών” ήταν συντριπτικός, δεν μπορούσε να ανατραπεί με κάποιο “μαγικό κόλπο” όπου θα επινοούσαν αυτοί που έκαναν τις διαπραγματεύσεις, ούτε με κάποιο “σχέδιο Β” που θα είχαν στα συρτάρια τους. Τα όποια λάθη και αδεξιότητες που έγιναν, μικρό μόνο ρόλο έπαιξαν για το τελικό αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα θα σφραγιστεί από την έκβαση των αντιθέσεων στο αντίπαλο στρατόπεδο, όπου η ελληνική κυβέρνηση μόνο ελάχιστα πράγματα μπορούσε να κάνει. Είναι φανερό πως η συμφωνία, όποιο και αν είναι το τελικό περιεχόμενό της, θα βρίσκεται έξω από τις προγραμματικές διακηρύξεις και τους οραματικούς στόχους οποιασδήποτε Αριστεράς.

Η Αριστερά λοιπόν δεν μπορεί να αναλάβει την εφαρμογή της. Το επίκεντρο του πεδίου της κοινωνικής σύγκρουσης στην νέα συγκυρία μεταφέρεται έξω από το κοινοβούλιο, στην κοινωνία. Εκεί θα κριθεί τελικά ο πόλεμος ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό. Η “βουβή εξέγερση” του δημοψηφίσματος είναι μια πρώτη παρακαταθήκη που σηματοδοτεί αυτή την αλλαγή. Εκεί είναι πλέον ο χώρος όπου τα στοιχήματα της πολιτικής, τόσο για τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και την υπόλοιπη Αριστερά θα κριθούν...

14 σχόλια :

  1. Κάνεις πολύ μεγάλο λάθος όταν βαφτίζεις τον κυβερνητισμό που διακατέχει το βαθύ κράτος των παλαιοευρωκομμουνιστών του ΣΥΝ σαν το α΄ στάδιο προκειμένου να περάσουμε στο πραγματικό πεδίο της κοινωνικής σύγκρουσης που είναι η κοινωνία. Τρώγοντας με δυο κουτάλια τώρα -γιατί παλιότερα στις παρυφές της εξουσίας μασάγατε με ένα- θα ξεχάσετε τη σύγκρουση σε χρόνο μηδέν. Όσο για τη “βουβή εξέγερση” του δημοψηφίσματος ακούω ποτήρια σηκωμένα εις υγείαν του 3ου μνημόνιου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 1. Η κοινωνική σύγκρουση υπάρχει παντού, ακόμα και μέσα στο κράτος, αλλά και στα πολιτικά μορφώματα. Απλά διεξάγεται με διαφορετικούς όρους και περιορισμούς. Όμως συνολικός κοινωνικός συσχετισμός προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων αλλάζε πρώτα από τα κάτω (μέσα στην κοινωνία) και όχι από τα πάνω (μέσω της κρατικής διαχείρισης). Με εκλογές ως γνωστόν, δεν γίνονται επαναστάσεις...

      2. Η ελληνική κοινωνία στην μεγάλη πλειοψηφία της είναι πιο συντηρητική από την κυβέρνηση. Αυτό είναι ένα κρίσιμο ζήτημα που βάζει πρόσθετους φραγμούς και όρια στο κυβερνητικό έργο. (παράδειγμα η πολιτική για τους μετανάστες κλπ).

      3. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν και παραμένει το πιο "ανοικτό" κόμμα της Αριστεράς ως προς τον λαϊκό παράγοντα. Το σύνολο των άλλων κομματικών μηχανισμών της Αριστεράς έχει ορθώσει "φρούρια" και κάνει face control στις λαϊκες μάζες και στις απαιτήσεις τους. Τις καλεί να δώσουν πρώτα εξετάσεις αν συμφωνούν με τα "σχέδιά" τους (δηλαδή τις ιδεοληψίες τους) και μετά, αν δεήσουν τα επιτελεία, μπορεί να συμπαραταχθεί μαζί τους.

      4. Για τα "κουτάλια" και τα άλλα παρόμοια, απλά καταγράφουν την πλήρη κυριαρχία της νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας περί "αξιοκρατίας", που έχει διαβρώσει την κοινωνία και σε χώρους της αριστεράς εκφράζεται με έννοια της "επαναστατικής πρωτοπορίας". Τους είδαμε όμως τους "άξιους" της Αριστεράς και δεν μασάμε....

      Διαγραφή
  2. Ωραίο κείμενο. Θυμίζει ύμνο στο Στάλιν. Μου θύμισε τις παλιές καλές εποχές!
    Ξεπλένει όλα τα αδιανόητα λάθη με τον παρανοϊκού τύπου ισχυρισμό " Τα όποια λάθη και αδεξιότητες που έγιναν, μικρό μόνο ρόλο έπαιξαν για το τελικό αποτέλεσμα" . Τα όποια λάθη, "όποια", άν υπήρξε και κανα λαθάκι δηλαδή, που δεν υπήρξε. Κάτι μικροαδεξιότητες έγιναν κι αυτές άνευ σημασίας!
    Τί να πώ; ΤΟ ορισμός της αυτοκριτικής! Όλα είναι τέλεια, αλλά και να μην είναι, στην πράξη δεν γινόταν τελειότερα... Και για το τέλος ρίχνει και μια πάσα στην κοινωνία όπου ως γνωστόν, θα κριθεί τελικά ο πόλεμος ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό.
    Καιρό είχα να διαβάσω τέτοια αρλούμπα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν λες την αλήθεια! Αυτό που σε ενόχλησε πραγματικά είναι:

      Ένα μπουλούκι άτακτων κατσαπλιάδων, κατάφερε ν' αναστατώσει ολόκληρη την Ευρώπη και όχι μόνο, και να δημιουργήσει ένα σημαντικό ρήγμα στην νεοφιλελεύθερη κυβερνητικότητα αναδεικνύοντας πολιτικά, με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, το αληθινό πρόσωπό της. Δεν ήταν το “σχέδιο” αλλά το ορθό αισθητήριο του κοινωνικού και πολιτικού συσχετισμού που έφερε αυτό το αποτέλεσμα.

      Το μόνο που δεν μπορεί να μας κατηγορήσει κάποιος είναι ότι δεν κάναμε κριτική (και μάλιστα σκληρή) στον ΣΥΡΙΖΑ και στον ίδιο τον Τσίπρα, τις στιγμές που κρίνονταν διάφορα πολιτικά ζητήματα.

      Αυτοκριτική θα πρέπει να κάνει πρώτα απ' όλα η υπόλοιπη Αριστερά και να εξηγήσει γιατί βρέθηκε στο περιθώριο των κοινωνικών και πολιτικών αγώνων, αδυνατώντας να αποκτήσει ευρύτερα ερείσματα στην κοινωνία.


      Διαγραφή
    2. Δεν με ενόχλησε καθόλου αυτο το καμμάτι που αναφέρεις, διότι το θεώρησα κλασσικό γλύψιμο. Και αν δεν έλεγε αυτά θάλεγε άλλα, αλλά το γλύψιμο πάλι γλύψιμο θα ήταν.Προφανώς ο Καλαντζόπουλος κάτι θέλει. Τί να θέλει, τί να θέλει;
      Δέν δεν σε κατηγορώ οτι δεν κάνεις κριτική, κατηγορώ αυτούς (και τους ...φίλους τους-χαχα) οτι δεν κάνουν αυτοκριτική! Μ'εσένα δεν έχω τέτοιο θέμα. Αντίθετα μπορώ να πώ οτι μ'αρέσει η στάση σου (αν και διαφωνώ). Εσύ όμως δεν ασκείς εξουσία και δεν είσαι υπόλογος. Αυτοκριτική πρέπει να κάνουν αυτοί που ασκούν εξουσία. Οχι εσύ κι εγώ

      Διαγραφή
  3. Ο Α. Τσίπρας δεν έχει βάλει ακόμα την υπογραφή του στο σχέδιο της "συμφωνίας" που κατατέθηκε στην Βουλή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τσίπρας:

      «Ή θα συνεχίσουμε όλοι μαζί ή θα φύγουμε όλοι μαζί»

      Ειλικρινής θέση ή ωμός εκβιασμός; Σε λίγες ώρες θα αποδειχθεί...

      Διαγραφή
    2. Ο Α. Τσίπρας έχει ένα ατού στο χέρι του, δεν υπάρχει "επόμενος". Και αυτό το γνωρίζουν και οι μαφίες των δανειστών.

      Διαγραφή
  4. Εμείς θέλουμε τον Σαμαρά να επιστρέψει και να διοικήσει με δημοκρατικό τρόπο. Και τον Καραμανλή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το "εμείς", σε ποιούς αναφέρεται; Στους απογοητευμένους δεξιούς;

      Διαγραφή
    2. Όχι, το "εμείς" είναι οι κεντροαριστεροί ψηφοφόροι (τέως πασόκαροι). Δεν ανεχόμαστε μεσοβέζικες λύσεις. Τις κεντρώες θέσεις τις υπηρετούν καλύτεροι οι κεντροδεξιοί, αφού το Κίνημά μας καταρρίφθηκε από τον λαό. Αναγκαστική η λύση Μεϊμαράκη, αν ο Καραμανλής δεν θέλει να επιστρέψει ακόμη στο στίβο της πολιτικής.

      Διαγραφή
  5. Αυτά τα ακούμε από την εποχή που ο Γιώργάκης ξεκίνησε τα μνημόνια.10 Ιουλίου 2015 στις 11:58 π.μ.

    Κούλογλου: Η οπισθοχώρηση ήταν η μοναδική κίνηση για επιβίωση.

    Η Ελλάδα δεν είχε άλλη επιλογή από το να αποδεχτεί σχεδόν όλες τις απαιτήσεις των δανειστών, δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου στο ραδιόφωνο του BBC. Ήταν η μοναδική κίνηση για την επιβίωση της χώρας, τόνισε.

    Όποιος έχει αυτή την θέση, να αναγνωρίσει την πολιτική του ανικανότητα και να παρατεθεί. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος κ. Κούλογλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όσοι δεν τρέφουν αυταπάτες, γνωρίζουν επίσης ότι το σχέδιο Σόιμπλε για GREXIT και διπλό νόμισμα θα ήταν λιγότερο οδυνηρό από τα αντίστοιχα 'σχέδια Β' που υπήρχαν στα συρτάρια μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μεγάλη αλήθεια.
      Εδώ δεν ήταν ικανοί να κάνουν μόνοι τους την πρόταση για δανειοδότηση και χρειάστηκαν τη βοήθεια Γάλλων και κοινοτικών τεχνοκρατών. Εδώ για πέντε ολόκληρους μήνες δεν μπόρεσαν να καταθέσουν ένα κείμενο που να στέκει λογιστικά...Η αλήθεια είναι -και το ξέρουμε όλοι- οτι το Κράτος μας είναι εντελώς μπουρδέλο και δεν έχει ούτε καν τις στοιχειώδεις υποδομές. Δεν έχει σημασία ποιός φταίει, αλλά δυστυχώς η μηχανή δεν δουλεύει. Χωρίς στιβαρές υποδομές σχέδια Β' δεν εφαρμόζονται. Θα καταλήγαμε σε λίγο να έχουμε δραχμή με ανθρωπιστική τρόϊκα !!!

      Διαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ