ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Από τους “πλασιέ” στους “παραγωγούς” των νεοφιλελεύθερων πολιτικών

Το μαφιόζικο πρόσωπο των κυρίαρχων: Πέντε μάνατζερ της Deutsche Bank στο εδώλιο
 (που πας ρε Καραμήτρο!...)

Τα ΜΜΕ και το γραφείο τύπου της Κυβέρνησης ασχολούνται συχνά με δηλώσεις του Jeroen Dijsselbloem του επικεφαλής του Eurogroup. Αυτός ο κύριος όμως είναι “πλασιέ” της πολιτικής του νεοφιλελευθερισμού. Άλλοι είναι οι “παραγωγοί” της. Βασικός εξ αυτών ο Jens Weidmann πρόεδρος της Deutsche Bundesbank και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ECB) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (IMF). Έχει τον αντίστοιχο ρόλο στα επιτελεία της ΕΕ με αυτόν που έχει ο Γ. Δραγασάκης στα επιτελεία της κυβέρνησης.

Αν και ο Jens Weidmann έχει εκφράσει επανειλημμένα και δημόσια την άποψή του για την περίπτωση της χώρας μας, τόσο η κυβέρνηση όσο η αντιπολίτευση αντιμετωπίζουν τις δηλώσεις του όπως τις δηλώσεις του Πολ Χίλιερ, του πρώην υπουργού Άμυνας του Καναδά, που επιμένει ότι “οι εξωγήινοι είναι εδώ, ζουν ανάμεσά μας, αλλά οι κυβερνήσεις μάς κρύβουν την αλήθεια”. Αν έπαιρναν στα σοβαρά τις δηλώσεις του Jens Weidmann, τότε θα ήταν σε δυσχερή θέση να αιτιολογήσουν τις πολιτικές τους απέναντι στους δανειστές, γιατί ως επίδικα της διαπραγμάτευσης θα αναδεικνύονταν άλλα εντελώς διαφορετικά από αυτά που κυριαρχούν στην πολιτική σκηνή και προβάλλονται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Ο Jens Weidmann δεν διστάζει να δηλώσει πως “ο νεοφιλελευθερισμός είναι εδώ, ζει ανάμεσά μας, αλλά οι κυβερνήσεις μας κρύβουν την αλήθεια”. Ποιά είναι αυτή η αλήθεια; Τρεις πρόσφατες χαρακτηριστικές φράσεις του την αποτυπώνουν με μεγάλη ακρίβεια:

1 - «Είναι επιτακτικό να εγκαθιδρυθεί στην Ελλάδα μια λειτουργική διοίκηση που θα οδηγήσει την οικονομία και τα δημόσια οικονομικά σε βιώσιμο μονοπάτι και το κυριότερο, να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μέσω μιας αξιόπιστης μεταρρυθμιστικής πορείας»

2 - «Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έπνιξε τις ελπίδες ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο»

3 - «Το ενδεχόμενο μία χώρα να κηρύξει στάση πληρωμών εντός της νομισματικής ένωσης είναι εφικτό, χωρίς να ακολουθήσει η κατάρρευση του συστήματος»

Όμως τα επιτελεία της Κυβέρνησης κλείνουν τα αυτιά τους σε αυτές τις δηλώσεις και προτιμούν να τεκμηριώνουν τις πολιτικές τους κατευθύνσεις πάνω δε άλλες εκτιμήσεις (αλλά να αυτοϊκανοποιούνται ταυτόχρονα με την επάρκεια της πολιτικής τους σκέψης) όπως αυτές που εκφράζονται στο άρθρο της Die Welt:"Grexit" würde Deutschland in Europa degradieren, την προβολή του οποίου στη χώρα μας έχει αναλάβει το “έγκυρο” ΒΗΜΑ: Die Welt: Η στήριξη της Ελλάδας θα κοστίσει λιγότερο από Grexit.

Το σύστημα της νεοφιλελεύθερης διακυβέρνησης έχει κάνει φανερές τις προθέσεις του και με πολλούς άλλους τρόπους απέναντι στην κυβέρνηση: Θα την κτυπήσει κάτω σαν χταπόδι. Αν βρεθεί μπροστά λοιπόν σε καλά προσχεδιασμένες “αιφνιδιαστικές” καταστάσεις, δεν θα υπάρχει καμία δικαιολογία. Επίσης με δημοψηφίσματα ή εκλογές δεν ανατρέπεται η έκβαση ενός πολέμου, που ήδη έχει κηρυχθεί, επικυρώνονται απλά οι συνθήκες της υποταγής...

3 σχόλια :


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ