ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Ένα σημαντικό ζήτημα που δεν απασχολεί την ελληνική κοινωνία: Η Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου ΗΠΑ-ΕΕ



Στη χώρα μας έχουμε αισθανθεί τις ακραίες πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού μέσω των μνημονίων και της πορείας των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τα επιτελεία της ΕΕ και του ΔΝΤ. Όμως υπάρχουν και άλλα παραδείγματα που δεν έχουν απασχολήσει την ελληνική κοινωνία με τον ίδιο τρόπο, όπως η “Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου ΗΠΑ – ΕΕ” (TTIP), που δείχνει το πραγματικό πρόσωπο του νεοφιλελευθερισμού ως την μορφή της διακυβέρνησης την εποχή της παγκοσμιοποίησης.


Το Σάββατο (18/4) χιλιάδες διαδηλωτές σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωση, αλλά και στις ΗΠΑ συμμετείχαν στην “Παγκόσμια Ημέρα Δράσης ενάντια στη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου ΗΠΑ-ΕΕ”, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της διαπραγμάτευσης. Πρόκειται για ένα σαρωτικό πρόγραμμα απορρύθμισης των κανόνων εργατικής, κοινωνικής, περιβαλλοντικής και καταναλωτικής προστασίας που περιορίζουν τη δυνητική κερδοφορία των πολυεθνικών στις αγορές των ΗΠΑ και της ΕΕ. θεσμοθετώντας τη νομική ισοτιμία εταιρειών και κυβερνήσεων. Μέσω του λεγόμενου μηχανισμού για τον «Διακανονισμό Διαφορών μεταξύ Επενδυτή και Κράτους» (Investor-State Dispute Settlement – ISDS) δίνεται το δικαίωμα σε εταιρείες να ενάγουν εκλεγμένες κυβερνήσεις για διαφυγόντα κέρδη.

Ο τρόπος που έγιναν οι συνομιλίες για την συμφωνία κάνει την γνωστή μας “τρόικα” να μοιάζει αγγελούδι μπροστά τους. Σε αυτές τις συνομιλίες δεν συμμετέχουν εκλεγμένοι αξιωματούχοι της ΕΕ, αλλά στελέχη πολυεθνικών εταιρειών. Σύμφωνα μάλιστα με επίσημα στοιχεία -που αποκαλύφθηκαν ύστερα από υποβολή αιτήματος για γνωστοποίηση εγγράφων εκ μέρους του Corporate Europe Observatory- το 93% (119 τον αριθμό) των συναντήσεων της Επιτροπής στο στάδιο της προετοιμασίας των διαπραγματεύσεων ήταν με εκπροσώπους πολυεθνικών εταιρειών των ΗΠΑ και της ΕΕ. Οι διαρροές για το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων έχουν ξεσηκώσει κύμα πανευρωπαϊκής κατακραυγής από πολίτες, φορείς, καθώς και από όλο το φάσμα των ευρωπαϊκών πολιτικών δυνάμεων

Αποκαλυπτική για αυτά τα ζητήματα ήταν η ομιλία της Lola Sanchez Caldenty (ευρωβουλευτής των PODEMOS) λίγο καιρό πριν τις εκλογές στην Αθηνά, η οποία σε ημερίδα για την διευθέτηση του χρέους στην ΕΕ θεώρησε σκόπιμο να αναφερθεί σε αυτό το ζήτημα (η ομιλία της σε video [εδώ].

 Δυο ενημερωτικά κείμενα:

ERTopen:

tvxs.gr:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ