ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

“Λογιστές” ή “κουτσομπόληδες”;


Ως προς τις δεσμεύσεις που εξήγγειλε ο Α. Τσίπρας στην ΔΕΘ, θα είναι από τις ελάχιστες φορές που θα συμφωνήσουμε με τον Γ. Δελαστίκ:

Αυτές οι δεσμεύσεις αφορούν όλους τους Ελληνες ή εν πάση περιπτώσει κοινωνικές ομάδες που συμπεριλαμβάνουν πάνω από ένα εκατομμύριο ή και εκατομμύρια άτομα. Αν υλοποιηθούν και στην πραγματικότητα και δεν μείνουν ανεκπλήρωτες υποσχέσεις, θα σηματοδοτήσουν μια τεράστια οικονομική ανακούφιση του λαού μας. Ο Αλέξης Τσίπρας είπε και άλλα πολλά.

Επιχειρηματολόγησε επίσης για το πώς θα βρει τα λεφτά να κάνει πράξη τα όσα εξήγγειλε. Εμείς σήμερα δεν θα μπούμε στη συζήτηση γύρω από το αν συμφωνούμε ή όχι με το κατά πόσο μπορούν να βρεθούν τα λεφτά στο πλαίσιο της πολιτικής που περιέγραψε ότι προτίθεται να ασκήσει. Ετσι θα υποβαθμίζονταν οι δεσμεύσεις που ανέλαβε. Τόσο συγκεκριμένα που τα είπε, μέσα σε έναν μήνα από τον σχηματισμό κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, όλοι οι Ελληνες θα είναι σε θέση να καταλάβουν αν ο Τσίπρας τούς κορόιδεψε με τις προχθεσινές του εξαγγελίες ή αν όντως πετυχαίνει να υλοποιήσει αυτά που υποσχέθηκε, τα οποία ο ίδιος τα χαρακτήρισε ως δεσμεύσεις.

Είπε συγκεκριμένα: «Δεν μοιράσαμε υποσχέσεις. Αναλάβαμε δεσμεύσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα έδωσε απαντήσεις». Εμείς κρίνουμε ότι πραγματικά οι συγκεκριμένες δεσμεύσεις του είναι πολύ σοβαρές και θα τον κρίνουμε βάσει των δεσμεύσεων που ο ίδιος πρότεινε, αν κατορθώσει να αναδειχθεί πρωθυπουργός της χώρας. Αρκούν οι αυτοβούλως αναληφθείσες εκ μέρους του δεσμεύσεις, για να διαμορφώσουμε σοβαρή άποψη τόσο για την ειλικρίνεια των προθέσεών του όσο και πρωτίστως για τις ικανότητές του να βρει τους πόρους να ικανοποιήσει τις ανάγκες χρηματοδότησης της πολιτικής του και να επιδείξει το αναγκαίο πολιτικό σθένος για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες αυτής της πολιτικής. Αρχή άνδρα δείκνυσι.

Είναι προφανές στον καθένα ότι δεν πρόκειται για “αντικαπιταλιστικά” μέτρα, που θα κτυπήσουν τον νεοφιλελευθερισμό κάτω σαν χταπόδι, αλλά για άμεσα μέτρα που αποβλέπουν στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Ματαιοπονούν όσοι αναζητούν σχέσεις (θετικές ή αρνητικές) μέσα από τις οποίες εντάσσονται ή διαχωρίζονται με “αντικαπιταλιστικές” προοπτικές. Απλά αυτές οι σχέσεις δεν υπάρχουν. Γιαυτό και στην δημόσια συζήτηση κυριαρχεί η “λογιστική” προσέγγιση της πολιτικής και η συζήτηση επικεντρώνεται στο αν και κατά πόσο είναι σωστοί οι λογαριασμοί. Αυτή η συζήτηση αφορά τους τεχνικούς της εξουσίας και μόνον ως συζήτηση “καφενείου” μπορεί να προσεγγίσει τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα, που άλλα προβλήματα έχουν να αντιμετωπίσουν στην καθημερινότητα τους και όχι να κάνουν “λογιστικούς ελέγχους” στους προϋπολογισμούς των επιτελείων της Κουμουνδούρου.

Αν λοιπόν αρέσκεστε στις συζητήσεις καφενείου και βαριόσαστε αυτό το κλίμα που κυριαρχεί αυτές τις μέρες, για να το αλλάξουμε και να εξάψουμε την φαντασία σας, σας παρουσιάζουμε μερικά πολιτικά κουτσομπολιά και μάλιστα από πηγές που θέλουν να παρουσιάζονται ως “έγκυρες”, τα οποία ίσως έχουν υπεκφύγει της προσοχής σας:





3 σχόλια :

  1. Υπάρχουν βέβαια και μερικά “θεσμικά μέτρα” που δεν στοιχίζουν ούτε ένα ευρώ, και προσφέρουν άμεση βοήθεια στην “ανθρωπιστική κρίση”, όπως μέτρα για την “μείωση των τιμών” για βασικά καταναλωτικά αγαθά. (βλέπε Αργεντινή). Όμως αυτές οι πολιτικές κάνουν τζιζ γιατί δεν το επιτρέπει η ΕΕ παρά μόνο σε ένα προϊόν που λέγεται “εργατική δύναμη”....

    Υπάρχουν κάποια παραθυράκια ακόμα μέσα στις πολιτικές της ΕΕ, αλλά αυτά δεν μπορούν να τα σκεφτούν οι “λογιστές” του ΣΥΡΙΖΑ. Παράδειγμα το κτύπημα των “μεσαζόντων”. Θα μπορούσε να αλλάξει το θεσμικό καθεστώς και να διευκοληνθεί για αγροτικά και κτηνοτροφικά αλλά ακόμα και βιοτεχνικά προϊόντα η άμεση πρόσβαση από την παραγωγή στην κατανάλωση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εδώ πάμε να αποκαταστήσουμε τις σχέσεις με την εκκλησία, και θα την χαλάσουμε με την λαχαναγορά;

      Να λες πάλι καλά που δεν είδαμε τον Α. Τσίπρα, απομονωμένο μέσα σε ένα ψυγείο με αγγουράκια να διαλογίζεται...

      Διαγραφή
  2. Φοβερή πολιτική ανάλυση!!! Φοβερή πολική άποψη!!! Συνεχίστε το να προσπαθεί κανείς να φθάσει τα όρια της αυτογελοιοποίησής του είναι και αυτό μια αξιέπαινη προσπάθεια!!! Συνεχίστε "σύντροφοι" το περιθώριο σας ανήκει!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ