ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

(ΙΙ) Μερικές παρατηρήσεις για το «σφυρί» και το «δρεπάνι» της «χρυσής αυγής»…


(μέρος 2ο)

ποιός θυμάται το ΜΕΡΑ;
Οι ποδοσφαιρικές ομάδες και οι επιχειρήσεις, αλλά και τα πολιτικά κόμματα και τα κοινωνικά κινήματα, αποκρυσταλλώνουν – κωδικοποιούν την αναγνωρισιμότητα τους με κάποια σύμβολα – λογότυπα. Αποκτούν δηλαδή την δική τους διακριτή ταυτότητα στο πεδίο της επικοινωνίας. Την υλική μορφή του «σύμβολου» συγκροτούν οπτικά, ακουστικά ή γλωσσικά στοιχεία: Μια εικόνα, ένα αφηρημένο γραφικό σύμβολο, ένα μουσικό κομμάτι, ένα «σύνθημα», μια φράση ή κάποιες λέξεις «κλειδιά» αποκτούν μέσα από αυτή διαδικασία «ταυτοποίησης» ένα άλλο περιεχόμενο από αυτό που έχουν συνήθως στην καθημερινή χρήση της γλώσσας ή στην συνήθη αισθητική αντίληψη, αυτή του «μέσου του πολίτη».

«Νέα Δημοκρατία» είναι μια μπροσούρα του Μάο Τσε Τουνγκ που εκδόθηκε το 1940 (μεταφράστηκε στην χώρα μας από τις "Ιστορικές Εκδόσεις", Αθήνα 1975), η οποία αναφέρεται στο «πρώτο στάδιο» της κινέζικης επανάστασης, το οποίο είχε τότε ονοματοδοτηθεί ως «Νέα Δημοκρατία». Όμως «Νέα Δημοκρατία» βαπτίσε και ο Κ. Καραμανλής το κόμμα που ίδρυσε στην μεταπολίτευση.

Ο Κ. Μητσοτάκης είναι ο πιο γνωστός «νονός» για τα πολλά βαφτιστήρια που έχει αποκτήσει, όμως ο Κ. Καραμανλής ήταν ο πιο ευρηματικός «νονός» στον χώρο της πολιτικής: Πριν από την μεταπολίτευση ήταν αυτός που είχε βαφτίσει την αντιδραστική δεξιά ως «ριζοσπαστική» με την ίδρυση το 1956 της «Εθνικής Ριζοσπαστικής Ένωσης» (ΕΡΕ), εμπνεόμενος ίσως από τον «ριζοσπάστη», το κομματικό όργανο του ΚΚΕ.

Το ΝΑΡ, εγκαινιάζοντας μια πολιτική πρακτική «απαλλοτριώσεων» με την πρωτοβουλία για την ίδρυση του «Μετώπου Ριζοσπαστικής Αριστεράς» (ΜΕΡΑ) προσπάθησε να απαλλοτριώσει την έννοια «ριζοσπαστισμού» προς όφελος της Αριστεράς και να την σηματοδοτήσει με το δικό του “σημαινόμενο”. Γράφτηκαν τότε και αρκετά κείμενα που εξηγούσαν ποιός είναι ο πιο καλός ο ...“ριζοσπάστης”. Όμως ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ (Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς), οικοποιήθηκε την “ριζοσπαστική αριστερά”, την ενσωμάτωσε στην πολιτική του ορολογία και την έκανε τελικά αυτός στοιχείο συνώνυμο με την ταυτότητά του. Το ΜΕΡΑ διαλύθηκε και το διάδοχο σχήμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ μέσα σε μια νύχτα την έγκατέλειψε. Όσοι το προηγούμενο διάστημα έδιναν μάχες για την υπεράσπισή της έγιναν ξαφνικά ...anticapitalistas!

Η μάχη για την επανοικειοποίηση “συμβόλων – ταυτοτήτων” δεν είναι καινούργια, ούτε εκδηλώνεται μόνο στο χώρο της πολιτικής. Όταν κάποτε τα ρολόγια “SEIKO” έγιναν μια από τις πιο εμπορικές φίρμες, εμφανίστηκαν αρκετές “μαϊμούδες” με παρεμφερή ονόματα. Η περίοδος της ανόδου του ναζισμού χαρακτηρίζεται από μια αντίστοιχη οικειοποίηση των συμβόλων της κομμουνιστικής Αριστεράς. Παρουσιάζουμε ένα δείγμα αυτής της πρακτικής με την παράθεση ναζιστικών και σοβιετικών αφισσών εκείνης της εποχής, το οποίο “μιλάει” μόνο του:



 
Το επόμενο μέρος [ΕΔΩ]
(τo προηγούμενο [ΕΔΩ])

6 σχόλια :

  1. Οι ΝΑΡίτες, αντί να βγουν αποπάνω για την "ριζοσπαστική αριστερά", βίωσαν ως ήττα την οικειοποίηση της από τον ΣΥΡΙΖΑ και διέγραψαν όχι μόνον από την πολιτική τους μνήμη το πρόσφατο παρελθόν τους, αλλά ακόμα και από το internet, αποσύροντας από εκεί ότι είχαν βάλει για το ΜΕΡΑ με αποτέλεσμα σήμερα όποιος ψάξει για το ΜΕΡΑ βρίσκει πολύ περισσότερα πράγματα για το εντελώς άγνωστοΝέα ΜΕ.Ρ.Α (Νέα Μεταρρυθμιστική Ριζοσπαστική Ανασυγκρότηση ) παρά για το ΜΕ.Ρ.Α(Μέτωπο της Ριζοσπαστικής Αριστεράς)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το "ριζοσπαστική" με κόκκινο, μια ματιά [εδώ]

      και άλλοικόκκινοι ριζοσπάστες...

      Διαγραφή
  2. Καταπληκτικές οι ομοιότητες των αφισών,της πρακτικής και των συμβόλων του ναζισμού και του σταλινισμού.
    Αναρωτιέσαι ποιός αντιγράφει ποιόν.
    Οσο και να προσπαθείς να μην εξομοιώσεις αυτούς τους δύο ''ισμούς'',σε αναγκάζουν να παραδεχτείς πως έχουν πάρα πολλά κοινά στοιχεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. - Είναι "ρεαλισμός" που όνομάζεται "σοσιαλιστικός"...

      Διαγραφή
  3. έλεος, μη γ..τε τη συζήτηση.
    οι αφίσες δεν είναι του σταλινισμού, της ΕΣΣΔ είναι, η οποία υπήρχε πριν και από τη διακυβέρνηση Στάλιν. Ο ΕΟΣ μιλά για οικειοποίηση.
    Βάλε ρε ΕΟΣ και την οικειοποίηση από το ΠΑΣΟΚ των όρων που χρησιμοποιούσε παλιά το ΚΚΕ: Αλλαγή, Εξόρμηση (=το έντυπο του ΔΣΕ, έγινε όργανο της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ), Εθνική Λαϊκή Ενότητα κλπ.
    Τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα της Δύσης που χρησιμοποιούσαν το σφυροδρέπανο και το κόκκινο χρώμα.
    Εξάλλου, δεν είναι θέμα "ισμών",αλλά και εποχής. Αφίσες σοσιαλιστικών κομμάτων της εποχής έχετε δει;Τι είναι, ήλιοι πράσινοι νομίζετε;
    Κομπλεξάρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η οικειοποίηση συμβόλων,όρων και αγώνων,δεν έρχεται απο μόνη της.Κάποιοι έχουν πρώτα φροντίσει να τα απαξιώσουν και να τα ευτελίσουν.
    Ετσι είναι εύκολο για κάποιους ''καπάτσους''να τα οικειοποιηθούν εύκολα παραβιάζοντας ανοιχτές θύρες.
    Προς τι λοιπόν ο θρήνος και ο οδυρμός για τα χαμένα σύμβολά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ