ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Αναζητώντας μια άλλη αντίληψη για την Πολιτική


Τα βασικά σημεία της τοποθέτησης του Γ. Καλαντζόπουλου στην ανοιχτή συζήτηση – συνάντηση που διοργανώθηκε από μπλογκ συριζα αριστερα στην πλατεια; στις 20/10/12 με θέμα: “Από τις πλατείες στην πραγματική δημοκρατία και την αριστερή ριζοσπαστική πολιτική”:

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είναι ένας αντιφατικός πολιτικός οργανισμός όπως όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί που έχουν δεσμούς με την κοινωνία. Το μέγεθος αυτών των αντιφάσεων μπορούμε να το αντιληφθούμε σε όλες του τις διαστάσεις μέσα από την επαφή μας με κόσμο που στηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ, που τον ψήφισε στις εκλογές, αλλά δεν οργανικά ενταγμένος σε αυτόν.

Θα πρέπει όμως να ιεραρχήσουμε αυτές τις αντιφάσεις και να δούμε πια είναι η κύρια. Κατά την γνώμη μου αυτή βρίσκεται ανάμεσα στην άσκηση κρατικής πολιτικής και στην αυτονομία του μαζικού κινήματος από το κόμμα και το κράτος. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στο ενδεχόμενο να αναλάβει κυβερνητικά καθήκοντα έχει στρέψει ένα μεγάλο μέρος των δυνάμεων του στην διαμόρφωση στόχων και σχεδίων που αφορούν την διακυβέρνηση. Και αν ο ΣΥΡΙΖΑ στην συγκεκριμένη συγκυρία έχει λόγους να το κάνει, ποιους πραγματικά λόγους έχει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ή άλλες ομαδοποιήσεις της Αριστεράς να συγκροτούνται πάνω σε «πολιτικά σχέδια» τα οποία μπορούν να πραγματωθούν μόνον αν πάρουν την κρατική εξουσία στα χέρια τους; Το χειρότερο αποτέλεσμα αυτών των αντιλήψεων για την πολιτική, το βλέπουμε στο μαζικό κίνημα: Όλοι οι πολιτικοί μηχανισμοί της Αριστεράς με βάση αυτά τα σχέδια κρατικής διαχείρισης - που έχουν στα μυαλά και στα συρτάρια τους - προσδιορίζουν και τις πιο λεπτές αποχρώσεις της πολιτική τους πρακτική στο μαζικό κίνημα! Έτσι, όχι μόνον δεν μπορούν να συνυπάρχουν μέσα σε κοινά συνδικαλιστικά σχήματα αλλά δεν μπορούν να ενωθούν ούτε για την συγκρότηση ενός αριστερού προεδρείου σε ένα σωματείο ή να κάνουν μια κοινή διαδήλωση ενάντια στον ρατσισμό…


Οι κρατικές πολιτικές είναι ο κατ' εξοχήν χώρος της αστικής πολιτικής, αφού η ίδια η ύπαρξη του κράτους θέτει τα όρια και τα πλαίσια εντός των οποίων ασκούνται. Το μαζικό κίνημα απευθύνεται πρώτα απ’ όλα στην κοινωνία και όχι το κράτος, ως εκ τούτου θα πρέπει να έχει άλλους στόχους και άλλους προσανατολισμούς κτίζοντας του δικούς του θεσμούς και προβάλλοντας τις δικές του διεκδικήσεις, που είναι πιθανότατα θα έρθουν σε σύγκρουση με αυτές τις κρατικές πολιτικές. Αυτό δεν θα πρέπει να μας φοβίζει αλλά να μας χαροποιεί, γιατί σημαίνει ότι υπάρχει κίνημα ικανό να συγκρούεται και να διεκδικεί, σε αντίθεση με την ανυπαρξία κινήματος που εκφράζεται με την κυριαρχία στην κοινωνία της λογικής της “ανάθεσης” στους “άξιους” εκπροσώπους …

 
Η ιστορία έχει δείξει για την σχέση αυτής της αντίφασης με την έκβαση της ταξικής πάλης ότι χωρίς την ύπαρξη ενός ισχυρού και μαζικού κινήματος, καμία αλλαγή δεν μπορεί να γίνει ούτε στο κράτος ούτε στην κοινωνία. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δεν θα πρέπει να τρέφει κοινοβουλευτικές αυταπάτες, αλλά θα πρέπει να θέσει σε πρώτη προτεραιότητα την ανάπτυξη και το δυνάμωμα του κινήματος, γιατί χωρίς αυτή την στήριξη τίποτα δεν μπορεί να κάνει πέρα από τα όρια που θέτει το κράτος, το οποίο δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είναι ο πραγματικός εκφραστής των ταξικών συμφερόντων του κεφάλαιου.

Η σημερινή δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο κίνημα της 25ης Μάη και αυτό συνέβη γιατί ήταν «ανοικτός» σε αυτό το κίνημα. Αυτό δεν θα πρέπει να το ξεχνάμε και θα πρέπει να αποτελεί στοιχείο της πολιτικής του συγκρότησης. Είναι θετικό το γεγονός ότι σήμερα είναι ο μόνος πολιτικός φορέας στο χώρο της Αριστεράς που λειτουργεί με ανοικτές συνελεύσεις σε δημόσιους χώρους. Όμως αυτό δεν αρκεί. Αυτές οι συνελεύσεις δεν έχουν κανένα ουσιαστικό ρόλο στην διαμόρφωση των κεντρικών πολιτικών του επιλογών και αποτελούν συχνά μόνον χώρους πολιτικής ζύμωσης και εκτόνωσης. Αντίθετα η ίντριγκα, ο παραγοντισμός οι μικροσυσχετισμοί ανάμεσα στους μηχανισμούς και άλλα ανάλογα φαινόμενα, αποτελούν τα δομικά στοιχεία του σκληρού πυρήνα ο οποίος διαμορφώνει την γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Βέβαια αυτή η κατάσταση δεν είναι μια ακόμα πρωτοτυπία του ΣΥΡΙΖΑ, είναι το κυρίαρχο φαινόμενο στα πολιτικά μορφώματα της Αριστεράς...


Οι εμπειρίες από το παρελθόν θα πρέπει να μας γίνουν μάθημα. Σήμερα για ένα κόσμο που ασφυκτιά απ' αυτή την κατάσταση και δεν βολεύεται στην στέγη που παρέχουν απλόχερα οι διάφοροι μηχανισμοί, δεν υπάρχει χώρος για πραγματική συμμετοχή στα πολιτικά τεκταινόμενα εντός του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Η στάση αυτή δεν συνιστά μια άποψη για το “οργανωτικό”, αλλά μια άλλη αντίληψη για την πολιτική: Για το πώς και πού παράγεται αυτή η πολιτική, με ποιό τρόπο ασκείται και που στοχεύει.


Μήπως θα πρέπει να αναζητήσουμε με πιο συστηματικό τρόπο αυτή την άλλη αντίληψη για την πολιτική. Θα προσπαθήσω να περιγράψω κάποια στοιχεία αυτής της Πολιτικής, υποστηρίζοντας ότι πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να θα παραμένει σε απόσταση από το κράτος. Θα αντιλαμβάνεται με διαφορετικό τρόπο την εξουσία ως διακύβευμα απ' αυτόν με τον οποίο έθετε αυτό το ζήτημα μέχρι σήμερα το κομμουνιστικό κίνημα. Μια πολιτική που ο κοινοβουλευτισμός δεν θα είναι το βασικό πλαίσιο άσκησής της. Μια πολιτική που θα παράγεται από μορφές οργάνωσης απομακρυσμένες σε μεγάλο βαθμό από το μοντέλο του κόμματος που κυριάρχησε τον 20ο αιώνα και και το οποίο βρήκε την ολοκλήρωσή του στο κόμμα – κράτος του υπαρκτού κομμουνισμού. Μια πολιτική που θα έχει την «εξέγερση» ως οργανικό στοιχείο της στρατηγικής της και όχι ως ένα απρόβλεπτο «συμβάν» ή ένα «όραμα» το οποίο αδυνατεί να ενταχθεί στους πολιτικούς σχεδιασμούς της.


Θα πρέπει να ανοίξει η συζήτηση ανάμεσα σε αυτούς που προσεγγίζουν με παρόμοιο τρόπο την Πολιτική για την συνδιαμόρφωση μιας κοινής πρακτικής αναζήτησης απαντήσεων για το πως παράγεται και πως ασκείται αυτή η πολιτική. Αυτή η προσπάθεια  για να μην μένει μόνον μέσα στο κεφάλι μας με την μορφή κάποιων ιδεών και απόψεων, θα πρέπει να αποκτήσει συγκεκριμένο υλικό περιεχόμενο ως διαδικασία διαλόγου. Για να μην παραμείνει λοιπόν μια συζήτηση «καφενείου» που διεξάγεται σε αμφιθέατρα, αυτός ο διάλογος θα πρέπει να συνοδεύεται και από διαδικασίες και δράσεις που δίνουν την δυνατότητα να δοκιμάζονται αυτές οι απόψεις και να κρίνονται στην πράξη. Σήμερα υπάρχει ήδη μια χρήσιμη εμπειρία από το ίδιο το κίνημα, τόσο στη χώρα μας όσο και στον διεθνή χώρο. Μια απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι η συγκρότηση μιας διακριτής τάσης/ρεύματος εντός του νέου ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, όπου μέσα από την ίδια της την λειτουργία και τους τρόπους συμμετοχής της στον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, κυρίως όμως μέσα από την δράση της στο μαζικό κίνημα θα επιχειρήσει να αποδώσει συγκεκριμένο περιεχόμενο σε αυτές τις οριοθετήσεις.

11 σχόλια :

  1. με όλο το σεβασμό και χωρίς πρόθεση υποτίμησης του μέσου ανώνυμου αριστερού που "τα λέει καλά",καλύτερα και από τις φίρμες στη μαρκίζα, ποιος είναι ο Γ.Καλατζόπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νάτος αμέσως αμέσως! Ρε φίλε, ποιός είναι είναι το θέμα ή τι λέει;
    Αμάν! Ο φούφουτος είναι. εντάξει; Πες τη γνώμη σου γιά το τι λέει. Αλλά βέβαια, να ξέρουμε ποιός είναι, δηλαδή, από που προέρχεται, σε ποιά μπαρ πάει και με ποιά (πολιτικά) μαγαζιά συνγχρωτίζεται.
    Αυτή είναι η παράδοση πολιτικού διαλόγου στην αριοτερά εν Ελλάδι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιώργος Κ. Καζαντζόπουλος
    Σύμβουλος Βιώσιμης Ανάπτυξης
    Από τον Οκτώβριο του 1998 απασχολήθηκε στην Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών
    Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004, ως Διευθυντής της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος. Σήμερα, είναι
    μέλος της Επιτροπής Αθλητισμού και Περιβάλλοντος της Διεθνούς Ολυμπιακής
    Επιτροπής, της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής καθώς
    και της αντίστοιχης επιτροπής της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κωπηλασίας.
    Κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, ήταν μέλος του Βασικού Κέντρου
    Επιχειρήσεων της διοργάνωσης, ενώ είχε την ευθύνη των 52 Διευθυντών
    Περιβαλλοντικών Λειτουργιών σε όλες τις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις.
    Είναι πτυχιούχος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με
    διδακτορική έρευνα στη διαχείριση φυσικών πόρων και περιφερειακή ανάπτυξη, στο
    Πάντειο Πανεπιστήμιο.
    Ως μέλος ερευνητικής ομάδας, εστιάζει το ερευνητικό ενδιαφέρον του στα συστήματα
    περιβαλλοντικής διαχείρισης και τις ευρωπαϊκές πολιτικές βιώσιμης ανάπτυξης.
    Είναι Πρόεδρος της μη κυβερνητικής οργάνωσης ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
    με κύριο τομέα δραστηριότητας το περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη, ιδρυτικό μέλος
    του Ελληνικού Ινστιτούτου Περιβαλλοντικής Διαχείρισης και μέλος του Δ.Σ. του Εθνικού
    Συμβουλίου Ομίλων & Κέντρων Ελλάδας για την UNESCO.
    Το Νοέμβριο 2005 δημιούργησε την “GLOBAL CHALLENGES” η οποία δραστηριοποιείται
    στην παροχή υπηρεσιών βιώσιμης ανάπτυξης, περιβαλλοντικής και κοινωνικής ευθύνης,
    ενώ είναι η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που ασχολείται με την παροχή υπηρεσιών
    αντιστάθμισης ρύπων και διαμόρφωσης εταιρικών στρατηγικών για την κλιματική
    αλλαγή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νάτοι, Νάτοι οι νεόκοποι γκαγκεμπίτες!

      Τώρα που έχουν στερηθεί των κρατικών επιχορηγήσεων του υπαρκτού κομμουνισμού προσπαθούν να κάνουν «τακτοποιήσεις» προσώπων από το internet. Όμως ακόμα δεν έχουν μάθει καλά το εργαλείο, δεν τους βοηθάει καθόλου και το μυαλουδάκι τους και κάνουν γκάφες μπερδεύοντας άσχετα μεταξύ τους πρόσωπα. Ο κ. Γιώργος Κ. Καλαντζόπουλος που αναφέρεις μπορείς να πας πεις τι σχέση έχει με το δημοσίευμα μας;

      Κρίμα! Η «υπηρεσία» έχει χάσει την αίγλη της…

      Ούστ ρε αλήτες, ταγματασφαλίτες!

      Διαγραφή
    2. Για να σου φύγει η απορία, καμιά σχέση με τον δικό "σου" Γιώργο Καλατζόπουλο. Αρχιτέκτονας Μηχανικός, μισθωτός. Επί δεκαετίες στρατευμένος στην ανανεωτική και ριζοσπαστική αριστερά. Αφού σου αρέσει να διαβάζεις την ούγια

      Διαγραφή
  4. Έτσι είναι μαθημένοι. Ακολουθώντας τις εθνικές παραδόσεις, αν δεν έχουν τον “παπά”, τον “δάσκαλο” και τον “χωροφύλακα” να τους δώσει γραμμή δεν μπορούν να κάνουν και να σκεφτούν τίποτα μόνοι τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν έχω καμία σχέση με όσα μου καταλογίζετε.Από απλό ανθρώπινο ενδιαφέρον ρώτησα.
    Ωστόσο, δεν μπορώ να σχολιάσω την άποψη του φίλου παραπάνω που ζητά να κρίνω μόνο τα λόγια και όχι και αυτόν που τα εκφέρει. Με μια τέτοια λογική, και το κατάλληλο κόψιμο, θα έπρεπε να συμφωνήσω στο 80% του Κασιδιάρικου λόγου στο Γουδή.
    Τέλος πάντων, φίλε Γ.Καλατζόπουλε, αιωνία η μνήμη σου (εν είδει "άγνωστου (αριστερού)στρατιώτου" και συγγνώμη που σε έπιασα στο στόμα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι απόψεις φίλε μου δεν τις ψωνίζεις όπως τα εμπορεύματα στα ράφια των καταστημάτων κι όταν δεν γνωρίζεις το προϊόν ψάχνεις το καλό μαγαζί για να ψωνίσεις!







      Διαγραφή
  6. Επειδή τυγχάνει να γνωρίζω και τα δύο πρόσωπα (Καλατζόπουλο και Καζαντζόπουλο)δεν μπορείτε φανταστείτε γιατί άσχετες μεταξύ τους περιπτώσεις πρόκειται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η κύρια αντίφαση που διαπερνά σήμερα τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είναι το γεγονός του περάσματος από την εποχή της μποέμ αθωότητας στην εποχή της δυνητικής κυβερνητικής ευθύνης. Αλλά δίπλα στους πολιτευόμενους συνταξιούχους του ΟΤΕ και με τους φωτοπουλαίους, κατσέληδες και λοιπούς κατσαπλιάδες που στριμώχνονται για να μπουν στο κάδρο, το μόνο για το οποίο μπορούμε να πειστούμε, είναι ότι στις επόμενες εκλογές που πλησιάζουν, θα πρέπει να αναζητήσουμε στα ψηφοδέλτιά του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ τους τσοχατζοπουλαίους του μέλλοντός μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ενώ αν δεν είχαμε τους "φωτοπουλαίους, κατσέληδες και λοιπούς κατσαπλιάδες", τα πράγματα θα ήταν καλύτερα;

      Δεν νομίζω! Αν είχες παρακολουθήσει λίγο από κοντά την διαδικασία κατάρτισης των ψηφοδελτίων ή αν είχες περάσει μια βόλτα από καμια συνέλευση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα έβλεπες πολλούς που είναι χρόνια στο κουρμπέτι της Αριστεράς να έχουν συμπεριφορές σαν αυτές πους αναφέρεις!

      Και αρκετοί απ' αυτούς τους Αριστερούς θα είναι χειρότεροι από τους τσοχατζόπουλους, γιατί θα κόβουν και κεφάλια αν είναι στο χέρι τους.

      Τους κατσαπλιάδες τους φτιάχνει η εξουσία, όταν δεν υπάρχει μαζικό κίνημα για να τους κάνει στην άκρη. Στην ΕΣΔΔ οι κατσαπλίδες ήταν το ίδιο το κόμμα.

      Διαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ