ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Με όπλο το «15ο Συνέδριο του ΚΚΕ» προχωράει η εσωτερική αντιπολίτευση του ΚΚΕ




Η εσωτερική αντιπολίτευση του ΚΚΕ, που εκφράζεται δημόσια μέσω της «νέας σποράς» με ένα νέο κείμενό της έρχεται να ξεκαθαρίζει ακόμα περισσότερο την πολιτική της ταυτότητα. Στο νέο κείμενο επιχειρεί να τεκμηριώσει με θεωρητικό τρόπο τις πολιτικές της επιλογές και την κριτική που έχει ασκήσει προς την ηγεσία του ΚΚΕ. Για να θεμελιώσει την διαφωνία της με την σεχταριστική πολιτική του ΚΚΕ και να προωθήσει την ενότητα, τόσο στο εργατικό κίνημα, όσο και στο επίπεδο των ευρύτερων πολιτικών συμμαχιών επαναφέρει την γραμμή του «Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου» (ΑΑΔΜ) όπως αυτή είχε διατυπωθεί στο 15 συνέδριο του κόμματος: «Έρχεται και πάλι μπροστά μας η επικαιρότητα και η χρησιμότητα των επεξεργασιών του 15ου Συνεδρίου του Κόμματος και του Προγράμματός του. Η πολύ μεγάλη αναγκαιότητα της δημιουργίας του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου, που θα διεκδικήσει την πολιτική εξουσία και τη διακυβέρνηση της χώρας.»

Είναι προφανές ότι η εσωτερική αντιπολίτευση του ΚΚΕ δεν θα έκανε υπερβάσεις στις γενικότερες ιδεολογικοπολιτικές συντεταγμένες του ΚΚΕ γι’ αυτό δεν περιμέναμε ότι θα αναζητούσε στον Α.Μπαντιού ή τον Σ. Ζιζεκ αναφορές για να κάνει κριτική στην ηγεσία του κόμματος. Η προσήλωση της στο «εξαρτησιακό μοντέλο» - αν και διαφωνούμε κάθετα - δεν θεωρούμε ότι είναι το σημείο το οποίο αποτελεί την «λυδία λίθο» για να κριθεί η πολιτική ορθότητα της «νέας σποράς». Εκείνο που μετράει στην πολιτική είναι οι συγκεκριμένες  επιλογές που αφορούν στο «δια ταύτα»  και τα πολιτικά αποτελέσματα που μπορούν να παράγουν. Η συγκεκριμένη «θεωρητική» τεκμηρίωση έχει αυτοαναφορικό χαρακτήρα αφού αφορά στο εσωτερικό του πολιτικού υποκειμένου και την διαπάλη που διεξάγεται εκεί και όχι στην κοινωνία.
Αν αυτή λοιπόν αυτή η λαθεμένη θεωρητική επιλογή, ανοίγει τον δρόμο για ευρύτερες πολιτικές συμμαχίες για το ΚΚΕ και αλλαγή της γραμμής του στο εργατικό κίνημα, τότε λειτουργεί προς θετική κατεύθυνση στην συγκεκριμένη πολιτική συγκυρία. Εξάλλου, όπως έχει δείξει η ιστορία, η ταξική πάλη και οι κοινωνικές αλλαγές δεν γίνονται με βάσει τους θεωρητικο-πολιτικούς σχεδιασμούς των κομματικών μηχανισμών της αριστεράς.

Όλο το κείμενο είναι εδώ: «Καλώς ήρθατε στη χώρα του Πολ Τόμσεν»

Υ.Γ. Στο κείμενό της η «νέα σπορά» επαληθεύει έμμεσα τις εκτιμήσεις μας που είχαμε διατυπώσει τον Ιούνιο [εδώ] για τον Ν. Μπογιόπουλο, γράφοντας: Δωδέκατο. «Τέλος, θα τοποθετηθούμε, επίσης για άλλη μια φορά, και για την πολιτική στάση του ΣΥΡΙΖΑ, με την ελπίδα ότι θα σταματήσουν οριστικά οι ανηθικότητες που διαπράττονται σε βάρος μας, από διάφορες μεριές και με διάφορες αναφορές είτε στον ΣΥΡΙΖΑ είτε σε πράγματα και πρόσωπα, με τα οποία δεν έχουμε καμία σχέση, είτε σε ηγεσίες.»

10 σχόλια :

  1. Αλλη μια διάσπαση τοου ΚΚΕ κυοφορείται.
    Ενιαίο αντιμνημονιακό μέτωπο με κατεύθυνση την λαοκρατία και βασικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και Αλέξη αρχηγό.

    markos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στην σημερινή συγκυρία μια διάσπαση του ΚΚΕ θα σήμαινε πρακτικά την διάλυση του. Αυτό δεν είναι γενικότερα καλό, την στιγμή που η ακροδεξιά ανεβαίνει και το κράτος γίνεται ολοένα και πιο αυταρχικό να διαλύονται οργανώσεις και κόμματα της Αριστεράς, ακόμα και αυτές που έχουν πολλά κουσούρια.

      Προτιμότερη είναι μια αλλαγή γραμμής του ΚΚΕ. Όμως αυτό θα κριθεί από τις αντιστάσεις και τις αγκυλώσεις της ηγεσίας του κατά πόσο είναι διατεθειμένη να αναγνωρίσει να τα λάθη της και να παραδώσει την καρέκλα σε αυτούς που προτείνουν την αλλαγή της γραμμής.

      Δυστυχώς όμως η ιστορία έχει δείξει ότι αυτές οι ομαλές αλλαγές σε μηχανισμούς σαν το ΚΚΕ είναι οι εξαιρέσεις….

      Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν η ηγεσία του ΚΚΕ συνεχίσει στην ίδια γραμμή, τότε το κόμμα θα συνεχίσει την αυτοκαταστροφική πορεία που ακολουθεί

      Διαγραφή
    2. Συμφωνώ με την διαπίστωση ότι καλό είναι να μην διαλύονται οργανώσεις και κόμματα της αριστεράς, όταν αυτές οι οργανώσεις έχουν κάποιο μέγεθος στην κοινωνιά και την ταξική πάλη.

      Όμως υπάρχει μια διαφορά αν αναφερόμαστε στο ΚΚΕ ή σε διάφορες μικροομάδες που έχουν καβαλήσει το καλάμι, έχουν ξεκοπει από το μαζικό κίνημα και λειτουργούν ενάντια του.

      Αυτές καλύτερα είναι να διαλυθούν.

      Εξάλλου κανένας δεν θα το πάρει χαμπάρι..

      Διαγραφή
  2. Το ΚΚΕ αντικειμενικά δεν βοηθά τον λαό. Η διάσπασή του θα δυναμώσει τον ΣΥΡΙΖΑ και το αντιμνημονιακό μέτωπο και αυτό είναι θετικό.
    markos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με τους "κουκουέδες" του ΣΥΝασπισμού που έχουν σηκώσει κεφάλι, κάνουν ότι γουστάρουν και δεν δίνουν αναφορά σε κανένα, όπως έκαναν παλιότερα οι Κουβέληδες, τι λες;

      Θα ακολουθήσουν και αυτοί τον δρόμο που χάραξε ο σ. Φώτης ή επειδή τώρα είναι «πολλά τα λεφτά», απλώς διαπραγματεύονται μια μεγαλύτερη μερίδα στην νομή της κομματικής εξουσίας;

      Διαγραφή
    2. Όντως το ΚΚΕ δεν βοηθά το λαό. Όμως η διάσπασή του θα έχει τραγικές συνέπειες για το λαό. Θα βοηθήσει το ΣΥΡΙΖΑ που πατά σε 2 βάρκες και δεν έχει πολιτική σύγκρουσης με το μεγάλο κεφάλαιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορέσει να κυβερνήσει ακριβώς γιατί θα πρέπει να ικανοποιήσει ταυτόχρονα και το κεφάλαιο και τους εργαζόμενους, και το Ευρώ και την οικονομική ανάπτυξη και έτσι θα τον ακολουθήσει η ΧΑ στην κυβέρνηση κι εμείς θα βρεθούμε στα ξερονήσια αφού δεν έχουμε κανένα σχέδιο αντιμετώπισης του φασισμού.
      Το ΚΚΕ πρέπει να διατηρηθεί πάση θυσία. Απλώς πρέπει να φύγει από την αυτοκαταστροφική γραμμή του "δεν μιλάω με κανέναν"

      Διαγραφή
  3. Όταν διαπαιδαγωγείς τον κόσμο σου με αυτόν τον τρόπο, είναι δύσκολο να αλλάξεις: "μια εικόνα = 1000 σχόλια"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ,,Η διάσπαση ωφελεί το κόμμα όταν ξεκαθαρίζει από τα οπορτουνιστικά στοιχεία και τους αριστεριστές.,,
    Στάλιν
    Για να μαθαίνετε,ακόμη και από τους δικούς σας. Τα τίμια στοιχεία θα έλθουν ΣΥΡΙΖΑ

    markos




    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Των οικιών ημών/υμών εμπιπραμένων, ημείς/υμείς άδωμεν... Άσχετο
    Όταν το δάχτυλο έδειχνε το φεγγάρι ο ηλίθιος κοίταγε το δάχτυλο... κι' άλλο άσχετο, με το μπαρδόν δηλαδής...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μπράβο παιδιά! Πιο ξεκάθαρους πόθους ενάντια στο ΚΚΕ, δε θα μπορούσατε να εκφράσετε.

    Σας συγχαίρω για την ειλικρίνειά σας. Εσείς που καμιά σχέση δεν έχετε με το ΚΚΕ, όπως και η ΝΕΑ ΣΠΟΡΑ,
    Θέλετε ένα ΚΚΕ τύπου ΠΑΣΟΚΟΣΥΡΙΖΑ, όπως ακριβώς ζητά και η ΝΕΑ ΣΠΟΡΑ.

    Μόνο που τέτοιο ΚΚΕ δεν υπάρχει, ούτε πρόκειται να υπάρξει.

    Διότι το ΚΚΕ είναι επαναστατικό κομμουνιστικό κόμμα και τα μέλη κι οι οπαδοί του κομμουνιστές.

    Όσο για τα παρακάλια τής ΝΕΑΣ ΣΠΟΡΑΣ να βάλει πλάτη το ΚΚΕ με συνεργασίες κορυφής, για να σωθεί η χώρα απ' την καπιταλιστική κρίση, αυτό κι αν είναι παγίδα ενάντια στον απλό λαό!

    Τι είναι η χώρα; Βουνά, θάλασσες, κάμποι;
    Δεν έχει πληθυσμό; Έχει.

    Άρα η χώρα είναι πρώτα ο πληθυσμός της.
    Και σ' αυτόν ανήκουν οι κάποιοι λίγοι εκμεταλλευτές και οι εκμεταλλευόμενοι. Στους ντόπιους εκμεταλλευτές βέβαια προστίθενται και οι ξένοι, καθώς και οι ιμπεριαλιστικές τους ενώσεις, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση κλπ.

    Για ποιων τη σωτηρία κόπτεται επομένως η ΝΕΑ ΣΠΟΡΑ;
    Δε γίνεται να σωθούν και οι δυο κατηγορίες ισότιμα.

    Ή οι εκμεταλλευόμενοι, οι ήδη πτωχευμένοι, θα πτωχεύσουν μέχρις εξαθλίωσης για να σωθούν οι εκμεταλλευτές,
    ή θα αντεπιτεθούν όπως προτείνει το ΚΚΕ,
    για ν' απαλλαγούν απ' τους εκμεταλλευτές, τους καπιταλιστές και τις οικονομικές καπιταλιστικές κρίσεις.

    Αυτό λέγεται ανατροπή τού καπιταλισμού. Ανατροπή τής εξουσίας των μονοπωλίων.

    Σ' αυτόν το δρόμο βρίσκεται το ΚΚΕ, παράλληλα με τον αγώνα του για την ανακούφιση της καθημερινότητας των εργαζομένων και ανέργων.

    Με την ανατροπή τού καπιταλισμού λοιπόν, είναι ολοφάνερο ότι διαφωνεί η ΝΕΑ ΣΠΟΡΑ,
    κι ας αφήσει τα παραμύθια περί ενδιαφέροντός της για το ΚΚΕ και την πορεία του.

    Κι από πότε στο κάτω-κάτω οι εχθροί τού ΚΚΕ νοιάζονται για το καλό τού ΚΚΕ;
    Από πότε οι υποστηρικτές τού καπιταλισμού νοιάζονται για το καλό ενός επαναστατικού κομμουνιστικού κόμματος, όπως είναι το ΚΚΕ;

    Ιστορικά, μου θυμίζει το νοιάξιμο του αρχιασφαλίτη φασίστα Μανιαδάκη (επί Μεταξά), που είχε βγάλει και κυκλοφορούσε "μαϊμού" Ριζοσπάστη για να σκατομπερδέψει τους κομμουνιστές και να τους αποδεκατήσει. Όμοια είχε «κατασκευάσει» και μια «μαϊμού» Κεντρική Επιτροπή τού ΚΚΕ.

    (Η φασιστική δικτατορία τού Μεταξά είχε βγάλει στην παρανομία το ΚΚΕ. Η πλειοψηφία τής ηγεσίας τού ΚΚΕ, τα περισσότερα στελέχη του, μέλη και οπαδοί του, οδηγήθηκαν στις φυλακές και τις εξορίες. Τα βασανιστήρια και η απομόνωσή τους απ’ τον έξω κόσμο, δεν τους λύγισαν, εκτός κάποιων μετρημένων στα δάχτυλα του ενός χεριού, που χέστηκαν απ’ το φόβο τους και βοήθησαν το Μανιαδάκη να κατασκευάσει αυτά που προανέφερα. Φυσικά, γρήγορα αποκαλύφτηκαν αυτοί οι δήθεν κομμουνιστές, που πριν νόμιζαν όντως ότι ήταν κομμουνιστές. Απλά, απ’ το ΚΚΕ αυτοί οι τύποι ήταν μόνο …περαστικοί…).

    Ας αφήσουν λοιπόν οι νεοσπορίτες τα παραμύθια ότι είναι κομμουνιστές και φροντίζουν για τη συμμόρφωση του ΚΚΕ, διότι αυτοί ούτε καν …περαστικοί… απ’ το ΚΚΕ δεν υπήρξαν.

    Μια χαρά άλλωστε πορεύεται το ΚΚΕ!
    Σταθερά και επαναστατικά!

    Όσο για τα περί διάσπασης, αυτή έχει συντελεστεί στον εγκέφαλο εκείνων που πρεσβεύουν ότι αφέντες και δούλοι μπορεί να τη βολέψουν ούλοι.
    Ο εγκέφαλός τους είναι που έχει διασπαστεί στα δυο,
    γι' αυτό κι εμφανίζονται διχασμένοι πατώντας σε δυο βάρκες. Και με το κεφάλαιο δηλαδή, και με τους εργάτες!

    Τέρμα λοιπόν στις αυταπάτες!
    Ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες!

    ΑΝΕΡΓΟΣ και ΑΦΡΑΓΚΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ