ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009

Η ...πανηγυρική λήξη της 3ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης


Μετά την ολοκλήρωση του καταλόγου των ομιλητών έλαβε το λόγο ο Α. Νταβανέλος, συντονιστής της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και ανακοίνωσε την απόφαση. Η απόφαση αυτή ήδη είχε διανεμηθεί γραπτά πριν από την έναρξη της Συνδιάσκεψης και είχε χρησιμοποιηθεί και ως …εισήγηση στην έναρξη των εργασιών.

Όμως - όπως είχαμε επισημάνει σε προηγούμενο σημείωμα - στην προφορική εισήγησή του σ. Α. Νταβανέλου κατά την έναρξη των εργασιών υπήρξαν διαφοροποιήσεις σε δύο σημεία από το γραπτό κείμενο. Οι αλλαγές αυτές έγιναν μετά από πιέσεις του ΣΥΝ. Αυτές οι πιέσεις ασκήθηκαν έξω από την λειτουργία των οργάνων, αφού δεν συγκλήθηκε ξανά η Γραμματεία για να αλλάξει την απόφασή της. Όμως η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ συγκλήθηκε και συνεδρίασε - σε διπλανή αίθουσα από αυτή που γίνονταν οι εργασίες της Συνδιάσκεψης - και αποφάσισε να επανέλθει στο γραπτό κείμενο...

Τελικά, δύο μέρες συζητήσεων και οι τοποθετήσεις συντρόφων κατά την διάρκεια των εργασιών της Συνδιάσκεψης είχαν πολύ μικρότερη πρακτική αξία από ένα …τηλεφώνημα της Κουμουνδούρου, με το οποίο άλλαξαν τα δύο σημεία στην εισήγηση!...

Η αδιαλλαξία των κομματικών επιτελείων καταγράφτηκε στην λήξη των εργασιών. Οι μηχανισμοί που λειτουργούν με αντιδημοκρατικό τρόπο δεν μπορούν να ανεχθούν ούτε και συμβολικές δημοκρατικές πρακτικές, όπως η εκλογή των 50% των μελών μιας οργανωτικής επιτροπής από το σώμα της συνδιάσκεψης. Ως γνωστόν η ομοφωνία, η συναίνεση και το βέτο για την λήψη των αποφάσεων δεν είναι δημοκρατικές αρχές. Με αυτές ακριβώς τις "δημοκρατικές" αρχές αποφασίζουν η καμόρα, το ΝΑΤΟ  η Ε. Ε. και άλλοι ανάλογοι "δημοκρατικοί" θεσμοί και όχι προφανώς με την αρχή της απλής πλειοψηφίας...

Όμως, τα κομματικά επιτελεία επιχειρούν μέσω παρόμοιων διαδικασιών, όπως η 3η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, να αποκτήσουν μια δημοκρατική νομιμοποίηση. Και το κάνουν επιχειρώντας μια «δημοκρατική» λαθροχειρία. Παρουσιάζουν την «συναινετική» απόφαση της Γραμματείας ως απόφαση της συνδιάσκεψης. Στην πραγματικότητα δεν υπήρξε καμία διαδικασία έγκρισης με δημοκρατικό τρόπο αυτής της απόφασης από τους συμμετέχοντες στην συνδιάσκεψη.

Η έλλειψη δημοκρατίας αναδεικνύεται όταν υπάρχει διαφωνία. Μετά λοιπόν από την ανάγνωσης της απόφασης, τέθηκε από συντρόφους της ΠΑΣΑ το ζήτημα - το οποίο εξάλλου είχε τεθεί και από πολλές ομιλίες κατά την διάρκεια των εργασιών της Συνδιάσκεψης - αν μπορεί να εκλέξει το 50% των μελών της οργανωτικής επιτροπής (το υπόλοιπο 50% να το διορίσουν οι συνιστώσες) για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Το γεγονός αυτό της έκφρασης μιας διαφορετικής άποψης, αντιμετωπίστηκε από τα κομματικά επιτελεία με τις δημοκρατικές πρακτικές που θύμιζαν το συνδικάτο των …οικοδόμων. Στην καλύτερη περίπτωση απλώς παρακολουθούσαν τις εξελίξεις χωρίς να παρεμβαίνουν.

Αφήνουμε τον αναγνώστη να απολαύσει αυτήν την πανηγυρική λήξη της 3ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης, με τα παρακάτω 2 video:


Πανηγυρική λήξη της 3ης ΠΣ, μέρος (1)


Πανηγυρική λήξη της 3ης ΠΣ, μέρος (2)

Την συναινετική απόφαση της 3ης Πανελλαδικής, όπως και υλικό (κείμενα, video, κλπ) με τις τοποθετήσεις και παρεμβάσεις είναι συγκεντρωμένο εδώ:
3η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ

Για τις επιδιώξεις των επιτελείων  και τους σχεδιασμούς των μηχανισμών θα αναφερθούμε σε επόμενο σημείωμά μας. Ήδη η στάση που κράτησαν κατά τις διαδικασίες της Πανελλαδικής τόσο ο ΣΥΝασπισμός, όσο και οι συνιστώσες, ήταν αποκαλυπτική των προθέσεων αλλά και των μεθοδεύσεων που ήδη άρχισαν να ξετυλίγονται...

Η μαγνητοσκοπημένη τοποθέτηση του σ. Α. Αλαβάνου στην 3η Π.Σ. του ΣΥΡΙΖΑ εδώ:

13 σχόλια :

  1. Τόσο μεγάλη συναίνεση υπήρξε σε αυτή την Πανελλαδική Σύσκεψη; Τόσες απόψεις, τόσα κείμενα υπογραφών, τι έγιναν όλα αυτά; Μάλλον από Δευτέρα ο καθένας θα χαράξει την πορεία του. Και όταν υπάρχει κρίση, τα μικρομάγαζα κλείνουν και εμφανίζονται τα SUPERMARKET. Τα έχουν "όλα" και συμφέρουν... Ήδη ΠΡΙΝ από τις διαδικασίες της Πανελλαδικής εμφανίστηκαν ήδη τέτοιες τάσεις με το κείμενο των 200 με ΠΚΔ, ΡΟΖΑ, ΚΟΚΚΙΝΟ, ένα τμήμα της ΑΚΟΑ και αρκετούς παράγοντες της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σήμερα στην συγκέντρωση στο κτήριο ΓΚΙΝΗ που οργάνωσαν οι σύντροφοι που πήραν την πρωτοβουλία για την συγκέντρωση υπογραφών έδειχναν ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα της πανελλαδικής συνδιάσκεψης γιατί εκτιμούν:

    1. Ότι με την στάση του στην Πανελλαδική ο σ. Αλαβάνος "αυτοκτόνησε" πολιτικά και επομένως φεύγει ένα εμπόδιο ακόμα από τον δρόμο.

    2. Προχωράνε στην ίδρυση "ρεύματος"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δηλαδή Η ΡΟΖΑ, το ΚΟΚΚΙΝΟ και το ΠΚΔ του ΣΥΝ θα έχουν πλέον και επίσημα ένα καθοδηγητικό κέντρο;
    Το ΞΕΚΙΝΗΜΑ και διάφοροι παράγοντες της Γραμματείας συμμετέχουν σε αυτό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Από την ΑΚΟΑ ποιοί συμμετέχουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φίλε ανώνυμε των 3.38 μμ. Γράφεις ότι εκτιμούν «Ότι με την στάση του στην Πανελλαδική ο σ. Αλαβάνος "αυτοκτόνησε" πολιτικά και επομένως φεύγει ένα εμπόδιο ακόμα από τον δρόμο.»

    Εγώ φαίνεται σε άλλη Συνδιάσκεψη πήγα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πραγματικα πανηγυρικη.
    Για τα πανηγυρια.

    Αλλα τι να πει κανεις,οταν αυτοι που αποτελουν το δευτερο πιο ελπιδοφορο εγχειρημα τον τελευταιο καιρο πανηγυριζει θεωρωντας οτι "εφυγε απο τη μεση το εμποδιο Αλαβανος".

    Τελικα ειναι τοση η σαπιλα,που δε διαφαινεται προοπτικη διεξοδου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ρε παιδιά ποιος και που ανέφερε ότι έφυγε από τη μέση ο Αλαβάνος? Έκλεισα 20 ώρες στη συνδιάσκεψη και άλλες 3 σήμερα στη συνέλευση στο πολυτεχνείο και οσοι αναφέρθηκαν στον Αλαβάνο ήταν επικριτικοί για το μεσσιανισμό του, για την αφερεγγυότητά του (πχ, στο 90% όσων κατηγόρησε το ΣΥΝ είχε ηγηθεί...), για την πολιτική του γραμμή (αριστερός - πατριωτικός αντιιμπεριαλισμός), και κυρίως για την κάκιστη υπηρεσία που προσφέρει στους γραφειοκράτες του ΣΥΝ να συσπειρώνουν κόσμο της βάσης τους μπροστά στον "κίνδυνο" Αλαβάνο.
    Μακάρι ο Αλαβάνος να τιθασεύσει λίγο το ναρκισιστικό εγωισμό του και να συνταχθεί και αυτός στην προσπάθεια ενός ριζοσπαστικού - αντικαπιταλιστικού - δημοκρατικού ΣΥΡΙΖΑ με των μελών.
    Αν βέβαια κάποιοι πιστεύουν ότι όποιος δεν είναι με τον Αλαβάνο πρέπει να είναι με τον Τσίπρα, αυτό μου θυμίζει το αλησμόνητο του Μπους "όποιος δεν είναι μαζί μας, είναι εναντίον μας".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. "..Έκλεισα 20 ώρες στη συνδιάσκεψη και άλλες 3 σήμερα στη συνέλευση στο πολυτεχνείο και οσοι αναφέρθηκαν στον Αλαβάνο ήταν επικριτικοί για το μεσσιανισμό του, για την αφερεγγυότητά του (πχ, στο 90% όσων κατηγόρησε το ΣΥΝ είχε ηγηθεί...), για την πολιτική του γραμμή (αριστερός - πατριωτικός αντιιμπεριαλισμός).."

    Σύντροφε Raindog και εγώ σε άλλη συνδιάσκεψη πήγα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σύντροφοι Raindog και sarantamilakokkina
    Εγώ πήγα σε μια συνδιάσκεψη που η ηγεσία του ΣΥΝ ήταν στριμωγμένη και αδύναμη να διαχειριστεί την κατάσταση. Απολογητική, με χαρακτηρισμούς, όχι με πολιτική, δικαιολογώντας τα αδικαιολόγητα, χαρίζοντας με την παιδική ομιλία Τσίπρα το παιχνίδι, τους παίκτες, τους διαιτητές, την μπάλα, τις φανέλες και τα σώβρακα στον ακατονόμαστο.
    Άλλη φορά να συνεννοούμαστε με τους υπόλοιπους σ. ώστε να πηγαίνουμε παρέα στην ίδια συνδιάσκεψη. Άλλωστε από ότι φαίνεται στον ΣΥΡΙΖΑ γουστάρουμε την ταινία "δεν βλέπω τίποτα, δεν ακούω τίποτα"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σ. "syriza"

    Μάλλον στην ίδια συνδιάσκεψη ήμασταν..
    Σε αυτήν που περιγράφεις πως εσύ "την είδες και την άκουσες" (αν και περιέχει λοξές ματιές, πάνω-κατω έτσι ήταν)
    http://syriza.wordpress.com/2009/11/29/triti_syndiaskepsi/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δηλαδή αυτός που ήταν απών από την εκλογική μάχη, που δεν έκανε ούτε μια δήλωση υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, αυτός είναι ο τιμητής των πάντων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εννοώ ότι αυτά που αναφέρθηκαν πιο πάνω ότι στη συνέλευση στο Γκίνη υπήρξε εκτίμηση ότι ο Αλαβάνος αυτοκτόνησε δεν ειπώθηκαν από κανέναν αν και έγινε σκληρή κριτική από αρκετούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Το ξέρω σ. ανώνυμε
    Αναφέρομαι στο "επικριτικοί" και στην αρνητική χρειά (έως απαξία) που φορτίζεται ο όρος "αριστερός-πατριωτικός αντιιμπεριαλισμός" κάτι που δεν φάνηκε στην πανελλαδική συνδιάσκεψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ